To danie to prawdziwy skarb kuchni regionalnej, który warto przedstawić szerszej publiczności. Smakują doskonale, a robi się je tylko z kilku tanich składników i to w mgnieniu oka. Nie pozostaje więc nic innego, jak brać się za smażenie. Zobaczcie, jakie to proste. 

Co to są małdrzyki?

Pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą kryją się placuszki twarogowe, popularne w Małopolsce oraz na Podkarpaciu. Ich nazwa wzięła się właśnie od delikatnego gatunku białego, sporządzanego ze słodkiego mleka, który nazywano „małdrzyk” lub „mądrzyk”. To danie jest proste, ale smaczne i sycące, więc idealnie sprawdzi się nie tylko na deser, ale i śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad na słodko. Świetnie smakują solo, posypane tylko cukrem pudrem, ale podając je z przeróżnymi dodatkami, takimi jak miód, śmietana, konfitury czy świeże owoce, otrzymamy już istne niebo w gębie.

Jak zrobić małdrzyki?

Sam przepis jest banalnie prosty i szybki, gdyż nie wymaga ubijania piany, czy czekania na wyrastanie drożdży. Wszystkie składniki wystarczy tylko zmiksować w jednej misce, ale liczy się odpowiedni sposób smażenia. Małdrzyków nie wolno smażyć na zbyt mocnym ogniu, gdyż wtedy szybko spalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Należy więc uzbroić się w cierpliwość i dać im dojść na niewielkiej mocy palnika. Zobaczcie ten dziecinnie prosty przepis i koniecznie wypróbujcie go w swoich domach.

Przepis na małdrzyki

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 40 g mąki pszennej + odrobina do obtoczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i formujemy z nich placuszki. Każdy placek obtaczamy w cienkiej warstwie mąki i wykładamy na rozgrzane masło klarowane. Smażymy na średniej mocy palnika, aż małdrzyki będą rumiane z obu stron.