Spód do tego sernika na pewno nie będzie zbyt słodki. Sam w sobie, bez dodatków, ma wręcz wytrawny smak. Nie będzie też konkurować z masą serową. Podkreśli za to jej słodycz. Nie trzeba go podpiekać, a robi się go podobnie, jak klasyczny spód do sernika z herbatników. Często nawet nie musicie do niego nic kupować. To pozostałości resztki czegoś, czego nie wykorzystaliście wcześniej na śniadanie lub kolację, a najprawdopodobniej codziennie zajadacie. 

Jak zrobić spód do sernika bez podpiekania?

Najczęstszym sposobem jest wykorzystanie herbatników. Jeśli zdarza wam się zapomnieć o tej recepturze, przypominamy. Na sernik na spodzie z herbatników wystarczy rozkruszyć ciasteczka bez dodatków na drobny „żwirek”, a następnie dodać do nich roztopione masło, wymieszać na jednolitą masę i wyłożyć masą spód blaszki. 

Inny spód do sernika zrobicie z płatków owsianych. Wystarczy je zmielić, dodać pokruszone orzechy, olej i ponownie zblendować. Ciastem o konsystencji plasteliny trzeba wyłożyć dno formy i wylać na nie masę serową, a następnie upiec, jak każdy inny sernik

Jak przygotować chlebowy spód do sernika?

Jeśli nie macie ani herbatników, ani płatków, z pomocą przyjdzie wam spód z czerstwego chleba razowego na zakwasie. To coś, co ma w domu wiele osób. Taki chleb wystarczy bardzo drobno posiekać. Następnie, podobnie jak przy spodzie z herbatników, trzeba wymieszać kawałki chleba z rozpuszczonym masłem, wyłożyć takim „ciastem” dno blaszki i wstawić do lodówki. Szczegóły i pełny przepis na taki „chlebowy” sernik znajdziecie poniżej w przepisie. 

Sernik z karmelem na spodzie z czerstwego chleba - przepis

Składniki na ciasto (na okrągłą formę o śr. ok. 24-26 cm):

  • 4 jajka
  • 1 kg 3-krotnie zmielonego twarogu na sernik (półtłustego lub tłustego)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka drobnoziarnistego cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 duże kromki podsuszonego chleba na zakwasie (np. żytniego razowego bez dodatków)
  • 80 g roztopionego, wystudzonego masła 

Składniki na karmelową polewę:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru 
  • 1/4 szklanki wody
  • 70 g masła
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie spód do sernika: poszatkujcie bardzo drobno chleb i wymieszajcie z roztopionym, chłodnym masłem. Wyłóżcie spód formy wyścielonej papierem do pieczenia i dociśnijcie. Możecie dodatkowo dociążyć ciężkim półmiskiem. Schłodźcie spód w lodówce przez ok. 15-20 minut.  
  2. W międzyczasie zmiksujcie na jednolitą masę resztę składników na ciasto i wylejcie je na schłodzony spód. 
  3. Pieczcie sernik w kąpieli wodnej, w temp. 160 st. C przez 10 minut. Następnie zmniejszcie temperaturę do 110 st. C i pieczcie kolejne 2 godziny.  
  4. Gdy gotowy sernik będzie już wystudzony, zróbcie karmel. Podgrzejcie w garnuszku cukier. Gdy zacznie się topić, dolejcie wodę i mieszajcie, aż cukier całkowicie się roztopi. Mieszając, jednocześnie wlejcie śmietanę kremówkę i gotujcie przez ok. 3 minuty. Następnie dodajcie masło i doprawcie szczyptą soli. Wymieszajcie, aż masło się rozpuści i zdejmijcie z ognia. 
  5. Chłodny sernik polejcie karmelem i podawajcie.