Jeśli zastanawialiście się, czy można mrozić pomidory, nie wahajcie się ani chwili dłużej i szykujcie zapasy na zimę. Pomidory mrożone w całości to strzał w dziesiątkę dla wszystkich tych, którzy przez cały rok tęsknią za sezonowymi smakami lata. 

Jakie pomidory do mrożenia?

Do mrożenia w całości najlepiej nadają się mięsiste gatunki o twardej skórce i niewielkiej ilości soków. Warto też wybierać małe lub średnie sztuki, gdyż duże okazy są zwykle bardziej wodniste i niezbyt dobrze znoszą niskie temperatury. Świetnie sprawdzą się więc tu pomidory koktajlowe, śliwkowe i daktylowe. 

Jak zamrozić pomidory na zimę?

Jak mrozić pomidory, aby zachowały wszystkie swoje walory? Najpierw należy je oczyścić i pozbawić szypułek. Kolejny krok to bardzo dokładne wysuszenie ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane pomidory wystarczy już tylko zapakować w woreczek lub pojemnik i włożyć do zamrażarki. Ważne, aby pakując pomidory zachować pomiędzy nimi przestrzenie, aby się ze sobą nie stykały. W przeciwnym razie skleją się i zamrożą w duże, zbite kawałki. Aby temu zapobiec, można też wstępnie zamrozić pomidory, układając je na tacce i wkładając na 2 godziny do zamrażarki, a dopiero potem przesypać je do docelowego pojemnika do mrożenia.

Jak rozmrozić pomidory?

Kiedy będziemy chcieli ich użyć, wystarczy wyjąć je i przelać ciepłą wodą, a następnie obrać ze skórki i rozmrażać przez 15-20 minut. Dzięki temu zachowają pełnię smaku i przyjemną konsystencję. 

Co można zrobić z mrożonych pomidorów? 

Pomidor mrożone w całości będą doskonałe do gotowania i smażenia, więc świetnie sprawdzą się na sos, zupę czy gulasz. Niestety rozmrożone pomidory niezbyt dobrze nadają się do sałatek czy na kanapkę, gdyż przebywanie w niskiej temperaturze rozpulchnia ich miąższ i stają się wodniste.