Pierogi, w tym również te kresowe, można nadziewać wieloma rodzajami farszu: mięsem (w tym baraniną, wołowina lub cielęciną z dużym dodatkiem cebuli - są to cebulniki), a także twarogiem i ziemniakami z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek - są to tzw. pierogi kozackie. Istnieją również popularne głównie lokalnie, pierogi św. Jacka oraz pierogi z kaszą gryczaną i serem oraz przyprawą, która was zaskoczy - bo nie jest zbyt często dodawana w Polsce do dań obiadowych.
Pierogi kresowe św. Jacka
Nie ma 1 przepisu na pierogi kresowe. Pod tą nazwą kryją się m.in. regionalne pierogi św. Jacka. Wiąże się z nimi pewna XIV-wieczna legenda z „Żywota św. Jacka”. Święty Jacek pomógł rolnikom na podkrakowskiej wsi uratować zboże zniszczone podczas burzy z gradobiciem. Święty nakazał im się modlić, a zboże kolejnego dnia się podniosło. Mieszkańcy następnego dnia przygotowali dla niego pierogi z farszem wg jego pomysłu - ze słodkiej kapusty z pieczarkami (których do tej pory nikt nie jadł, bo uważał je za trujące).
Święty Jacek spakował pierogi na prowiant w drogę do klasztoru w Lublinie - i tam, na Wschodzie, zyskały zdecydowanie większą popularność. Portret świętego można zobaczyć w tamtejszej bazylice Dominikanów, a pierogów spróbować tam w Dzień św. Jacka - co roku 17 sierpnia. Farsz ze świeżej, słodkiej kapusty was nie przekonuje? Spróbujcie czegoś bardziej wytrawnego.
Pierogi kresowe z serem i kaszą - do tego farszu poczujecie miętę
Zdecydowanie popularniejsze pierogi kresowe, również dla turystów, to kresowe pierogi z kaszą gryczaną i serem białym. Składnikiem, który nadaje im niepowtarzalny i niespotykany smak, jest mięta - świeża lub suszona. Jeśli macie herbatkę miętową, wystarczy otworzyć torebkę i wsypać zawartość do farszu. Nie pomijajcie jej, bo dzięki niej smakują inaczej, niż wszystkie - po prostu wyjątkowo. Kaszę ugotujcie wcześniej - ugotowanej powinno być 250 g - to ok. 1 i 1/2 szklanki.
Przepis na kresowe pierogi z kaszą gryczaną i serem
Składniki na farsz:
- 250 g półtłustego lub tłustego twarogu
- 250 g ugotowanej palonej kaszy gryczanej
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżej, posiekanej mięty lub 1 łyżka suszonej
Dodatkowo: olej do smażenia.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka roztopionego masła
Sposób przygotowania:
- Zacznijcie od szybkiego farszu: Cebulę posiekajcie i zeszklijcie na oleju, a następnie wystudźcie. Ugotowaną kaszę wymieszajcie z cebulą, doprawcie solą, pieprzem i miętą. Dodajcie twaróg i wymieszajcie dokładnie.
- Zróbcie ciasto: przesiejcie mąkę do miski, dodajcie szczyptę soli i stopniowo płynne masło. Wymieszajcie łyżką, następnie wyróbcie ręcznie na elastyczną masę.
- Zagniećcie w kulę, zawińcie w folię spożywczą i odłóżcie na 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkujcie ciasto i wytnijcie szklanką krążki. Na środek każdego nałóżcie po 1 łyżce nadzienia i zlepcie brzegi w półksiężyc.
- Zagotujcie osolony wrzątek. Wrzucajcie pierogi partiami. Od wypłynięcia pierogów gotujcie ok. 3-4 minuty.
- Odcedźcie i rozłóżcie na talerze.
Komentarze