Trudno wyobrazić sobie bez nich niedzielny obiad. Po upieczeniu możecie pozostać przy tradycyjnej formie podania: z ziemniakami lub ryżem i surówką. Kotlety mielone pieczone w piekarniku możecie potraktować również jako wkładkę do burgerów i przełożyć nimi bułki z dodatkami: liśćmi sałaty lodowej lub masłowej, plastrami żółtego sera, pomidora i sosem hamburgerowym (majonezem wymieszanym z ulubionym keczupem). Sekretem smaku i soczystości mięsa są 2 składniki mięsnej masy.
Kotlety mielone pieczone w piekarniku - 2 dodatki, 100% soczystości
Kotlety mielone pieczone w piekarniku będą mieć kremową, miękką konsystencję, a jednocześnie lepszy smak dzięki 2 składnikom: półtłustemu twarogowi i masłu orzechowemu. Twaróg sprawi, że mięso w środku będzie bardziej zbite, a masa nabierze jeszcze nieco tłuszczyku (który jest niezbędny dla wilgotnych kotletów). Masło orzechowe również jest tłuste, ale ten tłuszcz działa na korzyść - naszego organizmu i samych kotletów.
Masło orzechowe nadaje też wszystkiemu smak umami - 5. podstawowy smak wg Japończyków. Umami jest sekretem głębokiego, pełnego, mięsnego i lekko słonego smaku. Jest on trudny do zdefiniowania, ale charakterystyczny właśnie dla:
- pieczonego i smażonego mięsa
- ryb
- sosu sojowego
- miso (pasty sojowej)
- grzybów
- wodorostów
- sera (szczególnie parmezanu)
- warzyw: buraków, zielonych szparagów, kapusty, cebuli, pomidorów, jarmużu, brokułów
- oraz prażonych orzechów
To właśnie dlatego z żółtym serem, masłem orzechowym i grzybami wszystko smakuje lepiej.
Kotlety mielone z twarogiem - przepis
Składniki:
- 600 g wieprzowego mięsa mielonego
- 180 g twarogu półtłustego
- 2,5 łyżki prażonej cebulki
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 1 czubata łyżka otrębów owsianych
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszajcie sól, pieprz, oba rodzaje papryki i majeranek.
- W osobnej misce wymieszajcie mięso z twarogiem, posiekaną drobno cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, masłem orzechowym, otrębami i miksem przypraw.
- Wyróbcie ręcznie masę na gładką, lekko kleistą konsystencję. Uformujcie owalne kotlety i rozłóżcie je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczcie ok. 25 minut w trybie termoobiegu, w temp. 180 st. C.
Komentarze