Trudno wyobrazić sobie bez nich niedzielny obiad. Po upieczeniu możecie pozostać przy tradycyjnej formie podania: z ziemniakami lub ryżem i surówką. Kotlety mielone pieczone w piekarniku możecie potraktować również jako wkładkę do burgerów i przełożyć nimi bułki z dodatkami: liśćmi sałaty lodowej lub masłowej, plastrami żółtego sera, pomidora i sosem hamburgerowym (majonezem wymieszanym z ulubionym keczupem). Sekretem smaku i soczystości mięsa są 2 składniki mięsnej masy. 

Kotlety mielone pieczone w piekarniku - 2 dodatki, 100% soczystości 

Kotlety mielone pieczone w piekarniku będą mieć kremową, miękką konsystencję, a jednocześnie lepszy smak dzięki 2 składnikom: półtłustemu twarogowi i masłu orzechowemu. Twaróg sprawi, że mięso w środku będzie bardziej zbite, a masa nabierze jeszcze nieco tłuszczyku (który jest niezbędny dla wilgotnych kotletów). Masło orzechowe również jest tłuste, ale ten tłuszcz działa na korzyść - naszego organizmu i samych kotletów.

Masło orzechowe nadaje też wszystkiemu smak umami - 5. podstawowy smak wg Japończyków. Umami jest sekretem głębokiego, pełnego, mięsnego i lekko słonego smaku. Jest on trudny do zdefiniowania, ale charakterystyczny właśnie dla:

  • pieczonego i smażonego mięsa
  • ryb
  • sosu sojowego
  • miso (pasty sojowej)
  • grzybów
  • wodorostów
  • sera (szczególnie parmezanu)
  • warzyw: buraków, zielonych szparagów, kapusty, cebuli, pomidorów, jarmużu, brokułów
  • oraz prażonych orzechów

To właśnie dlatego z żółtym serem, masłem orzechowym i grzybami wszystko smakuje lepiej. 

Kotlety mielone z twarogiem - przepis

Składniki:

  • 600 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 180 g twarogu półtłustego
  • 2,5 łyżki prażonej cebulki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 1 czubata łyżka otrębów owsianych
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszajcie sól, pieprz, oba rodzaje papryki i majeranek. 
  2. W osobnej misce wymieszajcie mięso z twarogiem, posiekaną drobno cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, masłem orzechowym, otrębami i miksem przypraw. 
  3. Wyróbcie ręcznie masę na gładką, lekko kleistą konsystencję. Uformujcie owalne kotlety i rozłóżcie je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczcie ok. 25 minut w trybie termoobiegu, w temp. 180 st. C.