Im bardziej cienko pokroicie ziemniaki, tym szybciej danie będzie gotowe. Pod koniec czasu pieczenia (przed upływem 1,5 godziny), warto sprawdzać, czy mięso i warzywa są już gotowe. Przed polaniem wszystkiego sosem i posypaniem serem wszystko jest już miękkie? Mięso jest dopieczone w środku? Jeśli tak, potrzymajcie kotlety mielone pieczone tylko chwilę dłużej w piecu - do ok. 20 minut, aż ser się rozpuści. Całe danie, łącznie z ziemniakami i sosem, macie w jednej brytfance. Wystarczy podzielić je na porcje. Jednogarnkowe dania są najlepsze - zwłaszcza dla tych, którzy nie lubią się męczyć i myć stosu naczyń. Przepis na kotlety mielone pieczone to jedna z takich potraw-perełek.
Kotlety mielone pieczone w piekarniku - przepis
Składniki na kotlety (na naczynie żaroodporne o poj. ok. 5,5 l):
- 1 kg wieprzowo-wołowego mięsa mielonego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki majeranku
- po 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego i mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
Składniki na dodatki do kotletów:
- 3-4 duże ziemniaki
- 2 pomidory
- 2 cebule
- zioła prowansalskie
- sól do smaku
Składniki na sos:
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 czubate łyżki majonezu
- po 1 łyżeczce czosnku granulowanego i ziół prowansalskich
- 1 duża garść startego żółtego sera lub mozzarelli
- pieprz i sól do smaku
Dodatkowo: olej do wysmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie kotlety: przełóżcie mięso do dużej miski. Dodajcie wszystkie przyprawy, mąkę lub skrobię i wyróbcie masę na kotlety. Zróbcie z nich owalne lub okrągłe kotleciki.
- Przygotujcie dodatki: obierzcie ziemniaki, cebulę i pomidory (sparzcie skórkę przed obraniem). Pokrójcie je w plastry.
- Wysmarujcie naczynie żaroodporne olejem. Układajcie w nim na przemian plastry warzyw i kotlety. Posypcie wierzch solą i ziołami prowansalskimi.
- Przykryjcie naczynie i wstawcie do piekarnika nagrzanego na 190 st. C. Pieczcie przez ok. 1 godzinę.
- Gdy kotlety mielone pieczone są w piekarniku, przygotujcie sos: wymieszajcie jogurt z majonezem i wszystkimi przyprawami.
- Po godzinie wyjmijcie na chwilę zapiekankę, polejcie ją sosem, posypcie serem i pieczcie bez przykrycia przez ok. 20-30 minut.
Źródło przepisu: obzarciuch.pl
Komentarze