Im bardziej cienko pokroicie ziemniaki, tym szybciej danie będzie gotowe. Pod koniec czasu pieczenia (przed upływem 1,5 godziny), warto sprawdzać, czy mięso i warzywa są już gotowe. Przed polaniem wszystkiego sosem i posypaniem serem wszystko jest już miękkie? Mięso jest dopieczone w środku? Jeśli tak, potrzymajcie kotlety mielone pieczone tylko chwilę dłużej w piecu - do ok. 20 minut, aż ser się rozpuści. Całe danie, łącznie z ziemniakami i sosem, macie w jednej brytfance. Wystarczy podzielić je na porcje. Jednogarnkowe dania są najlepsze - zwłaszcza dla tych, którzy nie lubią się męczyć i myć stosu naczyń. Przepis na kotlety mielone pieczone to jedna z takich potraw-perełek. 

Kotlety mielone pieczone w piekarniku - przepis

Składniki na kotlety (na naczynie żaroodporne o poj. ok. 5,5 l): 

  • 1 kg wieprzowo-wołowego mięsa mielonego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego i mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej

Składniki na dodatki do kotletów: 

  • 3-4 duże ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • zioła prowansalskie
  • sól do smaku

Składniki na sos: 

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • po 1 łyżeczce czosnku granulowanego i ziół prowansalskich 
  • 1 duża garść startego żółtego sera lub mozzarelli 
  • pieprz i sól do smaku 

Dodatkowo: olej do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie kotlety: przełóżcie mięso do dużej miski. Dodajcie wszystkie przyprawy, mąkę lub skrobię i wyróbcie masę na kotlety. Zróbcie z nich owalne lub okrągłe kotleciki. 
  2. Przygotujcie dodatki: obierzcie ziemniaki, cebulę i pomidory (sparzcie skórkę przed obraniem). Pokrójcie je w plastry. 
  3. Wysmarujcie naczynie żaroodporne olejem. Układajcie w nim na przemian plastry warzyw i kotlety. Posypcie wierzch solą i ziołami prowansalskimi. 
  4. Przykryjcie naczynie i wstawcie do piekarnika nagrzanego na 190 st. C. Pieczcie przez ok. 1 godzinę. 
  5. Gdy kotlety mielone pieczone są w piekarniku, przygotujcie sos: wymieszajcie jogurt z majonezem i wszystkimi przyprawami. 
  6. Po godzinie wyjmijcie na chwilę zapiekankę, polejcie ją sosem, posypcie serem i pieczcie bez przykrycia przez ok. 20-30 minut. 

Źródło przepisu: obzarciuch.pl