Historia makowca w Polsce jest dosyć długa, chociaż został on spopularyzowany stosunkowo niedawno, bo po zakończeniu II wojny światowej. Przedtem ciasto to piekło się głównie w zamożnych domach. Skromniejsze rodziny przyrządzały makowiec tylko na specjalne okazje, jak Boże Narodzenie, Wielkanoc, a także Środa Popielcowa, Wielki Piątek, karnawał czy większe spotkania rodzinne. 

Dziś makowiec możemy piec praktycznie bez ograniczeń i jedynym, co wielu z nas powstrzymuje są jedynie mozolne przygotowania tego ciasta. Wobec tego dla miłośników maku mamy naprawdę ekspresową propozycję - na szybkie i smaczne zawijańce makowe

Przepis na makowe zawijańce

Jak błyskawicznie zrobić zawijańce z makiem? To bardzo proste - wystarczy użyć gotowego, dobrej jakości ciasta francuskiego. Kupicie je w każdym supermarkecie, najczęściej na dziale z daniami gotowymi. Dzięki temu produktowi oszczędzicie sobie mnóstwo czasu i wysiłku w kuchni. 

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1/2 puszki masy na makowiec
  • 1 białko
  • kandyzowana skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Masę makową przełóżcie do miski. Wymieszajcie ją z białkiem jaja oraz garścią kandyzowanej skórki pomarańczy.
  2. Rozwińcie ciasto francuskie. Nałóżcie na nie masę makową i równomiernie rozprowadźcie. 
  3. Następnie zwińcie ciasto w rulon tak, jak makowiec czy roladę.
  4. Pokrójcie je na plastry o grubości 1 centymetra.
  5. Połóżcie zawijańce na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie ułożyć je ciasno - wówczas połączą się ze sobą po upieczeniu, tworząc fantazyjny kształt. 
  6. Wstawcie blaszkę z zawijańcami do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez kwadrans do zezłocenia ciasta. 

Inne pomysły na ciasto francuskie w kuchni

Gotowe ciasto francuskie możecie przełożyć dowolnymi dodatkami. W świątecznym klimacie zamiast maku nada się też masa serowa, powidła albo domowy krem orzechowo-czekoladowy. Możecie także rozpuścić masło z cukrem, cynamonem, posmarować nim surowe ciasto i upiec dokładnie tak samo, jak makowe zawijańce. W ten sposób powstaną smaczne, rozgrzewające cynamonki ze słodkiego ciasta francuskiego.