Słodki, piankowy krem to gratka dla wszystkich łasuchów. Można go jeść jako samodzielny deser, ale jeszcze lepszym pomysłem jest przełożenie nim ciasta biszkoptowego lub tortu albo napełnienie nim kruchych babeczek. Do jego zrobienia będą potrzebne jedynie 3 składniki i woda. Przygotujcie też mikser, żeby przyspieszyć moment, w którym będziecie mogli skosztować pysznego, piankowego kremu

Z czego zrobić szybki krem do tortów?

Krem do tortu zwykle robi się na bazie śmietany kremówki (30% bądź 36%) lub masła. W innych popularnych przepisach są to kombinacje mas z jajkami, mlekiem skondensowanym, serkiem mascarpone, mlekiem w proszku i owocami czy rozpuszczoną czekoladą. 

Krem do przełożenia ciasta powinien mieć konsystencję na tyle gęstą, żeby nie wypływał z tortu, ale zarazem lekką i piankową, żeby nie przytłoczył całego deseru. Innymi słowy, nie może być zbyt tłusty ani za bardzo słodki. Dobrze przygotowany będzie miał aksamitną teksturę oraz zwartą formę.

Jeśli szukacie idealnej receptury na krem do domowego ciasta, wypróbujcie sprawdzone przez naszych użytkowników opcje, np. krem budyniowy, krem maślany, krem budyniowo-chałwowy, krem czekoladowy z rodzynkami, krem kokosowy, krem orzechowy czy krem śmietanowy. 

W tym przepisie używamy tylko 3 podstawowych produktów: serka homogenizowanego, kremówki oraz galaretki. Od was zależy, jakie smaki składników wybierzecie – dzięki temu piankowy krem za każdym razem może być inny. Ja wypróbowałam już wersję czekoladowo-waniliową (serek czekoladowy plus galaretka krystaliczna o smaku waniliowym i kilka rozgniecionych ziarenek wanilii), waniliową (serek homogenizowany waniliowy i galaretka krystaliczna o tym samym smaku) oraz truskawkową (serek i galaretka o tym samym owocowym smaku). Deser-krem za każdym razem wychodzi obłędnie piankowy, kremowy, delikatny i wprost rozpływa się w ustach. 

Uniwersalny piankowy krem do tortu - przepis

Składniki: 

  • 600 g zimnej śmietany kremówki (36%) prosto z lodówki
  • 600 g serka homogenizowanego (wybierzcie ulubiony smak)
  • 1 galaretka (tu również możecie decydować, jakiej użyjecie i czy da deserowi trochę koloru, czy będzie przezroczysta)
  • 150 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuśćcie w 150 ml gorącej wody i pozostawcie do przestygnięcia;
  2. Zimną śmietanę kremówkę ubijcie na sztywną pianę;
  3. Dodajcie serek homogenizowany i miksujcie dalej;
  4. Na koniec dodajcie przestudzoną, już tężejącą galaretkę i miksujcie krótko do połączenia.

Zwróćcie uwagę na galaretkę – musi już zacząć porządnie tężeć, kiedy będziecie dodawać ją do masy, żeby krem wyszedł idealnie sztywny i gęsty. Najlepiej będzie po lekkim przestudzeniu, włożyć ją do lodówki i bacznie pilnować momentu, w którym konsystencja produktu będzie idealna do użycia, czyli sprawdzać co parę minut, czy już robi się "galaretkowata".  

Źródło przepisu: gotujzcukiereczkiem.pl