Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów

  • wyświetlono: 323 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Krem naprawdę smakuje przepysznie i rewelacyjnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, nie rozpływa się nawet po kilkugodzinnym spędzeniu w temperaturze pokojowej, ale ze względu na wiórki kokosowe nie jest idealnie gładki, więc zbytnio nie polecam go do dekoracji.

DSC_3803k
  • 8 porcje
  • 120min

Składniki

2 suche bułki kajzerki (mogą być inne pszenne)
3 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
100g wiórków kokosowych
200g masła
125g margaryny (można zastąpić masłem lub zmniejszyć ilość)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów

  • 1. Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka, a pozostałą 1 szklankę zagotować z cukrem oraz wiórkami.
    Dodać rozmoczone bułki.
    Masę podgotować dodatkowe 5 minut i odstawić do ostygnięcia.
    Następnie w misce należy utrzeć masło z margaryną.
    Dodać (po 1 łyżce) ostudzoną masę bułkowo-kokosową i całość zmiksować na puszysty krem.
    Krem od razu po przygotowaniu nadaje się do zastosowania.
    (Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc najlepiej używać go bezpośrednio po przygotowaniu. Ewentualnie później wyjąć go z lodówki około 10-15 minut wcześniej.)

Porady

Z podanych proporcji składników otrzymacie sporą porcję, którą możecie przełożyć grubą warstwą tort o średnicy 23 cm, dwukrotnie cieńszymi lub zrobić więcej przełożeń w mniejszych ciastach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremkokosmasakrem do ciasta
 

Komentarze

Podobne przepisy

Krem

Dodane przez: Di bloguje

Krem z serka waniliowego z nutą cytryny

Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego,...

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Dodane przez: Di bloguje

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Krem jest też lekki i bardzo delikatny...

SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników i gofrów!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników...

Obłędnie słodki ( a co za tym idzie...

krem budyniowo- śmietanowy

Dodane przez: sammakko

Krem budyniowo- śmietanowy

Przepis mam prosto z Włoch. Krem...

krem

Dodane przez: Cukiereczek

Krem z marakui

Jestem wielką fanką marakuji. A...

Domowy krem krówkowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowy krem krówkowy

Już nie pamiętam kiedy robiłam...