Gordona Ramseya kojarzy każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem i jedzeniem. Jeden z top-szefów brytyjskiej sceny kulinarnej, gwiazda kilku reality show, właściciel restauracji i co chyba najważniejsze, absolutny perfekcjonista we wszystkim, co robi.

„Pasja smaku” jest jedną z pierwszych książek kucharskich napisanych przez Ramseya. W książce znajdziemy kilkadziesiąt autorskich przepisów, składających się na menu restauracji „Aubergine”. Prócz przepisów na dania, zamieszczono także przepisy na składniki bazowe – buliony, sosy, ciasta czy makaron. Choć przepisy przeznaczone są raczej do zaawansowanych kucharzy, sposób przygotowania dań opisany jest bardzo szczegółowo krok po kroku, a dobrej jakości zdjęcia stanowią wskazówkę w jaki sposób należy podać danie.

Niestety w polskich warunkach przygotowanie wielu przepisów będzie bardzo trudne bądź wręcz niemożliwe, ze względu na mało popularne składniki. Sporo dań to totalny drenaż kieszeni. To tylko dowód na to, że w kwestii zaopatrzenia Ramsey nie uznaje kompromisów, a dobra kuchnia ma swoje wymagania. Ponadto przepisy są w większości dość pracochłonne – proponowanych dań nie przyrządzimy w pół godziny, nierzadko wymagają one wielu wcześniejszych przygotowań.

Czy w tej sytuacji warto kupić tę książkę? Myślę, że tak. Po pierwsze, choćby dla rozdziałów „Składniki bazowe”,„Warzywa” i „Garnirowanie”. Wiedza na temat przygotowywania bulionów czy sosów przyda się każdemu, kto dąży do doskonałości w kuchni.  Z tych składników możemy korzystać gotując na co dzień, tak by zwykłe potrawy stały się niezwykłe. Po drugie, dla pomysłów. Książka zawiera liczne fotografie, które są kopalnią pomysłów i doskonałą pożywką dla wyobraźni. Choćby genialne w swej prostocie garniturki Ramseya, które ozdobią każde danie. Po trzecie, dla samego wyobrażenia czym jest prawdziwa nouvelle cuisine. Szefowie kuchni rzadko zdradzają swe tajemnice, więc trzeba korzystać z każdej okazji by poznać ich sekrety.