"Zioła i przyprawy mojej kuchni" autor Biruta Markuza
Wpadła mi do rąk ta książeczka i jestem naprawdę zachwycona tym co w niej znalałam.
Niby znane zioła, ale nie mialam pojecia o ich tak wielkim zastosowaniu w kuchni.
Jako że uwielbiam tego typu dodatki, stanie sie ona moim głownym pomocnikiem w przyprawianiu potraw.
Osobiście choduję trochę ziół i z pewnością powiększy się mój zielnik w przyszłym roku.
Zbieranie i zastosowanie okazuje się prostą sprawą nawet dla laików.
Biruta Markuza napisala wiele ciekawych rzeczy na ten temat. Spędziła wiele lat nad tym by opisac kazde z ziół w taki sposób byśmy mogli też się tym zafascynować.
Znajdują sie tu tez bardzo fajne przepisy kulinarne, na nalewki, octy, dodatki do potraw.
Opisane jest jak w prosty sposób przygotować mieszanki ziół do sałatek , ziołowe masła, sosy do potraw na bazie oliwy i wiele innych.
Uznałam ją za bardzo ciekawą lekturę do poczytania nawet na plaży.
Opisy poszczególnych ziół, napisane są w zrozumiałym prostym jezyku dla wszystkich użytkowników. 

Bardzo zainteresowały mnie przepisy np na kapary krajowe czy oliwki ze śliwek, co jest dla mnie wielką ciekawostką, niestety w tym roku juz nie dam rady wypróbować ponieważ śliwki są zbyt dojżałe. Napoje miętowe z ze świerzej mięty, ocet jabłkowy ze skórek z jabłek lub zupełna nowość; miętowe gwiazdeczki z ziemniaków czy pierogi ziołowe. 

Wszystkie przepisy są wyjątkowe i interesujące.
Wspaniale proste do wykonania sosy ziołowe do sałatek, a nawet przekąski, zupy czy dania główne które można tu znaleść przepełnione są świeżością i aromatem ziół.
Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne, warto więc samemu przygotowywać sobie mieszanki z ziół wyhodowanych na dzialce, bez chemi i oprysków.
Myslę że kazdy posiadacz tej książeczki będzie zadowolony ze swojej zdobyczy i posłuży mu ona na wiele lat, wiedza o ziołach to bardzo ważna rzecz a dodatkowo zdrowie i smak.

logo