"Mięso pyszne i soczyste" Brigit Binns to wspaniała książka otwierająca przed nami niezwykły świat soczystych i aromatycznych mięsnych specjałów. Autorka prezentuje nam najlepsze sposoby przygotowania czterech rodzajów mięs: wołowiny, wieprzowiny, cielęciny oraz jagnięciny. Niezwykle smaczne przepisy okraszone są cennymi poradami rzeźników i szefów kuchni. Znajdziemy tu informacje na temat sposobu rozbierania mięs, ich nazwy i przeznaczenie poszczególnych fragmentów oraz kryterium doboru właściwego mięsa do danej potrawy.

Czy wiecie, że najdroższe porcje wołowiny to filet mignon, pieczeń z żeberek czy pieczeń z górnej polędwicy, a najlepszymi azjatyckimi dodatkami smakowymi do wieprzowiny są: imbir, soja, trawa cytrynowa i ocet ryżowy? Autorka książki przekazuje również wiele praktycznych rad, jak usmażyć idealny stek, jak usunąć błonę z pieczeni wieprzowej, które kawałki mięsa są najsmaczniejsze i czy warto kupować mięso z kością.

W książce znajdziemy również ponad 100 mięsnych przepisów, a każdy z pięknym zdjęciem Kate Sears i szczegółową poradą rzeźnika. Szynki, gulasze, klopsiki, kotlety, po prostu palce lizać.

Szczególnie polecam przepis na Sałatkę z wołowiny z gorgonzolą i orzeszkami piniowymi, Pieczoną łopatkę wieprzową w pięciu smakach z salsą z dymki oraz Koftę jagnięcą z anchois i jogurtem miętowym.

Wszystkim wielbicielom mięsiwa książka ta z pewnością przypadnie do gustu.

Mięso pyszne i soczyste - recenzja książki Brigit Binns