W Chinach jagody goji uznawane są za niezwykle odżywcze. Spożywano je ponoć już 2000 lat temu. Owoce bogate są w witaminę C i przeciwutleniacze, 18 aminokwasów i 21 minerałów. To prawdziwe bomby odżywcze!

Nic dziwnego, że stały się trendem na całym świecie. Owoce te w swej naturalnej postaci nie są dostępne w polskich sklepach, popularna jest natomiast ich suszona forma. Suszone owoce można znaleźć w popularnych delikatesach jak: Piotr i Paweł czy Alma, a także w sklepach z ekologiczną żywnością.



Jagody goji mają głęboko czerwony kolor, co znacznie wyróżnia je na tle innych suszonych owoców, mają też smuklejszy kształt niż żurawina czy rodzynki i są nico bardziej wilgotne. Są bardzo aromatyczne, ich smak jest dość słodki choć wyczuwalna jest nuta cierpkości.

Owoce te mają wielkie znaczenie zdrowotne. Coraz częściej spożywa się je w celu uzupełnienia niedoborów składników odżywczych. Obecnie jagody goji są uznawane za jeden z najbardziej wartościowych, ogólnodostępnych produktów na świecie. Znane są z właściwości antyoksydacyjnych, ich regularne spożywanie zapobiega starzeniu i – jak twierdzą niektórzy – przedłuża życie.



Jagody goji zawierają również 4 unikalne polisacharydy, węglowodany złożone, niezbędne dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu.
Ponadto, u osób regularnie spożywających te jagody regularnie zaobserwowano takie korzyści jak poprawa wzroku, witalności organizmu, a także libido. Zauważono też podniesienie poziomu energii i polepszenie nastroju oraz optymistyczne spojrzenie na życie.

Przeczytaj inne artykuły z cyklu owoc ma moc