Placki ziemniaczane są prostą i popularną potrawą. Zazwyczaj serwuje się je w tradycyjnej wersji, jednak wcale nie musi to oznaczać, że ich smak będzie nudny. Odpowiednio przygotowane, skradną serca wszystkich domowników. Niewiele osób jednak potrafi przyrządzić je w naprawdę wybitny sposób, cały sekret tkwi w babcinej recepturze. Wypróbujcie ten trik, a placki będą pyszne i chrupiące z delikatnym, kremowym środkiem.

Patent na pyszne placki ziemniaczane

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły naprawdę świetne? Patent, który sprawi, że będą obłędne, polega na dodaniu 1-2 łyżek octu spirytusowego do masy ziemniaczanej. Zapobiegnie to również jej ciemnieniu.

Nie musicie się jednak obawiać, że ocet zmieni smak waszych placków – nic takiego się nie stanie. Ogromnym plusem jest też to, że dzięki temu składnikowi placki wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia.

Inne triki na genialne placki ziemniaczane

Jeśli chcecie cieszyć się pysznymi plackami ziemniaczanymi, dodajcie do nich też dwie łyżki śmietany. Zyskają wtedy kremową i aksamitną konsystencję.

Jako dodatek do ziemniaczanego ciasta doskonale sprawdzi się także twaróg – stanie się ono wilgotne i delikatne. Z kolei, żeby placki były pulchne i lekkie – dodajcie pianę z białek. Możecie także zblendować masę ziemniaczaną – zrobi się doskonale puszysta.