Pierogi są wprost uwielbiane – zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Można je przyrządzić na wiele sposobów, jako: pierogi z kapustą i grzybami, ruskie, z mięsem, ale też na słodko, na przykład pierogi z serem lub z truskawkami. Są doskonałym daniem obiadowym, ponieważ można je zrobić znacznie wcześniej, zamrozić i mieć gotową potrawę, którą wystarczy jedynie ugotować. Dla niektórych osób dość kłopotliwą kwestią jest jednak czas gotowania zamrożonych pierogów – ile dokładnie powinno ono trwać? Wystarczy, że będziecie się trzymać jednej zasady, a pierogi wyjdą naprawdę doskonałe.

Ile trzeba gotować mrożone pierogi?

Jak długo należy gotować mrożone pierogi? Kluczowy jest moment, od którego musicie zacząć liczyć czas. Minutnik powinniście nastawić w chwili, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody. Następnie gotujcie je przez około 5 minut (jednak nie dłużej niż 5 minut), niezależnie od tego, z jakim są farszem. Pierogi mieszajcie co jakiś czas, żeby się nie posklejały. 

Ugotowane pierogi wyjmujcie delikatnie z wody. Musicie uważać, żeby nie naruszyć ciasta. Idealnie sprawdzi się do tego łyżka cedzakowa. Pamiętajcie też, żeby przed gotowaniem nie rozmrażać pierogów, ponieważ  mogą się posklejać ze sobą lub utracić swój kształt. Będzie to też sprzyjać wypadnięciu farszu podczas gotowania.

Jak przygotować pierogi do zamrożenia?

Zanim włożycie pierogi do zamrażarki, bardzo ważne jest, żebyście je do tego odpowiednio przygotowali. Zblanszowane pierogi ułóżcie na desce jeden obok drugiego i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia.

Następnie poukładajcie je obok siebie na tacce, przykryjcie folią spożywczą i schowajcie do zamrażarki. Dzięki temu pierogi nie będą posklejane, a przede wszystkim nie popękają podczas gotowania.