W tym przepisie sos jest zawiesisty, mimo, że nie ma w nim ani grama mąki. To zasługa mięsistego wnętrza fasolki, która najpierw podczas duszenia, a potem pieczenia oddaje nieco miąższu zapiekance. Jeśli chcecie przyspieszyć gotowanie, możecie skorzystać z fasolki w puszkach, ale warto zaplanować danie z wyprzedzeniem i namoczyć fasolę. Pieczona fasola z suchych, ewentualnie świeżych ziaren (można je kupić w woreczkach, w większych marketach) będzie miała nieco inny (lepszy) smak i konsystencję. Taka fasolka zachowa formę - skórka będzie pękać pod zębem, a wnętrze rozpłynie się na języku.

Jak zrobić pieczoną fasolę?

W niektórych przepisach pojawiają się też zalecenia, by piec surową fasolę, ale bez uprzedniego podduszenia może to trwać w nieskończoność, a w gotowym daniu wciąż będzie ona nieprzyjemnie twarda. Z tego względu fasolę należy najpierw wymoczyć w wodzie z sodą oczyszczoną (szybciej zmięknie), a potem poddusić. Następnie, podczas pieczenia, cebula, pomidory i sos z nich zrobiony staje się słodszy. Dla przeciwwagi, by nie było tak słodko, dodajcie również ostrą paprykę mieloną i słodką wędzoną. Fasola pieczona w sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki nabierze dzięki niej dymnego, przyjemnego aromatu, który przypomni wszystkim letnie wieczory na ognisku.

Do podduszonej fasolki możecie dodatkowo wkroić ulubioną kiełbasę lub boczek wędzony i upiec wszystko razem. Możecie też wymienić rodzaj fasoli na inną, na ciecierzycę, lub na mieszankę różnych strączków. Pieczoną fasolę możecie podawać bez dodatków, jak klasyczną zapiekankę, z ryżem lub z pieczonymi ziemniakami - w oliwie z przyprawami lub „w popiele”. To też dobry pomysł na podanie w nieco inny sposób ugotowanego dzień wcześniej chili con carne.

Fasola pieczona w sosie pomidorowym - przepis 

Składniki:

  • 400 g drobnej białej suchej fasoli (lub po 200 g czerwonej i białej)
  • 4 duże cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów 
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej wędzonej papryki 
  • sól do smaku
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Opłuczcie fasolkę i przełóżcie do garnka. Dodajcie 1 łyżeczkę sody, zalejcie dużą ilością świeżej wody i namoczcie na całą noc. Rano odcedźcie i przepłuczcie w bieżącej wodzie, by usunąć resztki sody. Zalejcie świeżą wodą i gotujcie na średnim ogniu. Fasolka będzie gotowa po ok. 1-1,5 godziny. W międzyczasie sprawdzajcie miękkość ziaren - może wystarczyć godzina.
  2. Gdy fasola będzie miękka, odcedźcie ją i odłóżcie na chwilę na bok. Pokrójcie cebulę w piórka i zezłoćcie ją na patelni - powinna zacząć się karmelizować. Dodajcie pomidory z puszki, paprykę wędzoną i ostrą, wymieszajcie i duście pod przykryciem 20 minut. Pod koniec duszenia dodajcie koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Dodajcie odcedzoną fasolę do pomidorów, wymieszajcie dokładnie i zestawcie z ognia. 
  3. Przełóżcie fasolę w pomidorach do formy żaroodpornej i wyrównajcie wierzch.
  4. Pieczcie 50 minut w temp. 180 st. C z opcją grzania góra-dół i ewentualnie termo (w opcji do pieczenia ciasta). 
  5. Gotowa pieczona fasola będzie zarumieniona w rogach formy i dobrze ścięta, w gęstym sosie (nadmiar rzadkiego płynu podczas pieczenia wyparuje).