Taki krem najbardziej nadaje się do przekładania ciast (w tym biszkoptu), ale użyjecie go też na inne sposoby. Będzie doskonały również do deserów na zimno w pucharku. Wystarczy przełożyć go do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką lub rękawa i napełnić pucharki, a następnie ozdobić - kruszonymi ciasteczkami, owocami, orzechami, płatkami jadalnych kwiatów, wiórkami czekolady czy też kolorową, cukrową posypką do deserów. Łatwo też przygotujecie na bazie tego przepisu kremy o 2 różnych smakach i kolorach. Deser będzie wyglądać i smakować jeszcze lepiej. 

Jak zrobić krem do tortu i ciasta bez mascarpone?

Zwykle jako bazy używa się właśnie tego, bardzo tłustego (40% tłuszczu) włoskiego serka. Dzięki temu jest stabilny i świetnie nadaje się do przełożenia ciasta, a dodatkowo do jego tynkowania z wierzchu. Jeśli jednak chcecie nieco „odchudzić” wasz wypiek, użyjcie innego, lżejszego, ale równie puszystego kremu.

Zróbcie krem na jogurcie z dodatkiem galaretki wzmocnionej dodatkową porcją żelatyny. Ciasto z kremem trzeba przed podaniem obowiązkowo schłodzić w lodówce. Wypiek bez problemu wytrzyma krojenie i pobyt na stole, wśród gości, w temperaturze pokojowej. Zresztą i tak szybko zniknie.

Krem na jogurcie do ciast ma jeszcze 1 ważną zaletę. Jego smak zależy od smaku jogurtu i galaretki, jakiej akurat użyjecie. Od waszej wyobraźni zależy, jak je połączycie. Możecie też użyć jogurtu naturalnego wymieszanego z ulubionymi świeżymi owocami lub dżemem. 

Krem na jogurcie do ciast - przepis

Składniki:

  • 400 ml jogurtu owocowego np. z owoców leśnych prosto z lodówki
  • 1 opakowanie galaretki owocowej np. z owoców leśnych
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania: 

  1. Połączcie galaretkę w proszku z żelatyną i zalejcie 100 ml wrzątku. Dokładnie wymieszajcie i odłóżcie do wystudzenia. 
  2. Zimny jogurt przełóżcie do wysokiego pojemnika i ubijcie mikserem, aż zyska puszystość.
  3. Dodajcie ostudzoną galaretkę z żelatyną i ubijajcie jeszcze przez chwilę.