Fasolka po bretońsku - co zrobić, żeby fasola była miękka? 

Chcecie by wasza fasola po bretońsku była miękka i przyjemnie rozpływała się w ustach? Musicie przed gotowaniem odpowiednio wcześniej ją namoczyć. Fasolę powinniście zanurzyć w wodzie przynajmniej na 12 godzin przed przyrządzeniem dania. Wtedy będzie bardziej miękka i lekkostrawna. 

A jaki rodzaj fasolki najlepiej nadaje się do fasoli po bretońsku? Oczywiście fasola Jaś. By była mięciutka, musicie najpierw przepłukać ją pod bieżącą wodą, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Proporcje wody i fasoli powinny być takie: 1/3 wysokości miski powinna zajmować fasola, a 2/3 woda. Dzięki temu fasola, która napęcznieje, wchłonie nadmiar wody.  

Fasolka po bretońsku - jakie dodać przyprawy? 

Najlepszymi przyprawami do fasolki po bretońsku są: sól, pieprz, majeranek i kminek. Te dwie ostatnie dodają aromatu, a dodatkowo ułatwiają trawienie fasoli, która do najlżej strawnych produktów nie należy. Poza tym dobrze sprawdzają się: mielona papryka, która nadaje słodkości, jak również liść laurowy i ziele angielskie, które dodają aromatu. Bez wątpienia smak fasolki podbiją również czosnek i cebula, które bardzo dobrze komponują się z wędzonym boczkiem lub innym mięsem dodawanym do tego dania.  

Fasolka po bretońsku - z tym składnikiem jeszcze nie gotowaliście 

Zawsze zastanawiałam się, dlaczego fasolka po bretońsku serwowana na szkolnej stołówce była ulubionym daniem wszystkich dzieciaków. Dziś to wiem. To danie było gotowane na wędzonych kościach, które nadają szczególnego smaku i aromatu wspomnianemu daniu. Dowiedziałam się o tym niedawno, od znajomej kucharki i od razu postanowiłam wypróbować jej przepis. 

Składniki: 

  • 300 g wędzonych kości 
  • 500 g fasoli typu Jaś 
  • 300 g wędzonego boczku 
  • 2 laski swojskiej kiełbasy 
  • 2 średnie cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • ½ szklanki passaty pomidorowej 
  • sól 
  • pieprz 
  • ziele angielskie 
  • szczypta cukru 
  • szczypta oregano 

Sposób przygotowania: 

  1. 12 godzin przed przyrządzeniem fasolki, przepłuczcie fasolę Jaś pod bieżącą wodą i umieśćcie w misce. 
  2. Zalejcie fasolę zimną wodą trzymając się proporcji: 1/3 wysokości miski zajmuje fasola, 2/3 miski – woda. 
  3. Następnego dnia wylejcie fasolę na sitko i przepłuczcie pod bieżącą wodą. 
  4. Wrzućcie fasolę do garnka, zalejcie wodą i dodajcie soli. 
  5. Opłuczcie wędzone kości pod wodą i dołóżcie do garnka
  6. Gotujcie to wszystko na wolnym ogniu do momentu, aż fasola będzie miękka. 
  7. Boczek oraz kiełbasę pokrójcie w kostkę.  
  8. Cebulę i czosnek obierzcie z łusek. 
  9. Cebule pokrójcie w piórka, a czosnek zmiażdżcie. 
  10. Rozgrzejcie patelnię i wrzućcie na nią boczek. 
  11. Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, wrzućcie kiełbasę oraz czosnek i cebulę. 
  12. Na końcu dodajcie pomidory i passatę pomidorową do składników na patelnię i trzymajcie na minimalnym ogniu przez 10 minut. 
  13. Wszystkie składniki z patelni wrzućcie do garnka z fasolą. 
  14. Dorzućcie przyprawy takie jak: sól, pieprz, ziele angielskie, szczyptę cukru i szczyptę oregano. 
  15.  Gotujcie wszystko przez 20 minut.