Cukinia marynowana, jak każda potrawa poddana działaniu marynaty, jest zarazem delikatniejsza i intensywniejsza w smaku. Wynika to stąd, dzięki marynatom warzywa czy mięsa stają się bardziej kruche, a jednocześnie przechodzą smakiem i aromatem przypraw.
Ale przecież cukinia ze słoika to także gatunek przetworów przechowywanych w słoiku, które zimą wspomagają nas witaminami i pomagają przypomnieć sobie smak lata. O tym jak przygotować jedną i drugą cukinię – w niniejszym artykule.
Cukinia marynowana do grilla
Umytą cukinię kroimy na cienkie plastry, które następnie posypujemy solą. Cukinię odstawiamy na bok, aż puści sok. Następnie odlewamy wodę, a osuszone plastry zaczynamy marynować. Do tego celu potrzebne nam będą:
- oliwa z oliwek,
- ocet winny i ocet balsamico,
- tymianek,
- posiekany szczypiorek.
Proporcje to: 2/3 oliwy i 1/3 octu, zmieszanych blenderem lub trzepaczką do jajek. Dodajemy tymianek, ewentualnie trochę soli i pieprzu. Plastry cukinii nacieramy marynatą, całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie cukinię grillujemy i podajemy ją z dowolnym mięsem. Sama zresztą również jest pyszna!
Powyższy przepis to, oczywiście, nie jedyny sposób, w jaki może zostać przygotowana cukinia marynowana. Wspaniale smakuje również cukinia marynowana w soku z limonki, posypana świeżą miętą. Przygotowuje się ją banalnie prosto, bo wystarczy przez kilka godzin marynować cukinię w wodzie zmieszanej z sokiem z limonki, a następnie doprawić ją solą i pieprzem, posypać miętą i grillować.
Taka marynowana cukinia to doskonały dodatek do ryb i będzie świetnie smakowała np. z łososiem z grilla.
Cukinia wspaniale komponuje się z przyprawami o świeżym, wyraźnym, korzennym smaku, zarówno słodkawym, jak i gorzkim. Dlatego cukinia powinna być przyprawiana tymiankiem, bazylią, miętą. Na bazie tych przypraw można tworzyć ciekawe kompozycje smakowe, a cukinia może zacząć nabierać nowego wyrazu. Spróbujcie kiedyś, jak będzie smakowała cukinia ze słodką papryką, pieprzem cytrynowym i miętą. Albo z bazylią i… suszonymi pomidorami, a do tego z mozarellą. A może w ogóle zdecydujesz się na pomidory z grilla, a do nich podasz cukinię marynowaną w bazylii?
A skoro cukinia marynowana tak doskonale komponuj się z potrawami z grilla, poszukaj inspiracji w artykule o daniach z grilla, prezentującym licznie, nieraz zaskakujące kompozycje. Zobacz też, jak jeszcze możesz przygotować cukinię z grilla.
Cukinia z grilla na obiad i przekąskę |
Cukinia marynowana – do słoika!
Marynowanie to sposób na skuteczne i bezpieczne dla zdrowia przechowywanie jedzenia. Cukinia marynowana będzie zimą doskonale smakowała jako lekki dodatek do obiadów.
Cukinię marynuje się następująco:
pokrojone kawałki cukinii wkładamy do słoiczków razem z listkami laurowymi, ziarnkami pieprzu, koperkiem i plastrami cebulki. Zalewamy gorącą wodą z cukrem i solą. Wycieramy brzegi słoiczków i przykrywamy suchymi dekielkami. Słoiki wstawiamy do garnka z ciepłą wodą i pasteryzujemy zawartość ok. 15-20 minut – do zagotowania się wody.
Tak przygotowana cukinia może być również pysznym składnikiem sałatek. Są one tylko zdrowe, ale również pomagają zachować szczupłą figurę (o czym często zapominamy z nadejściem chłodów). Już teraz możesz przygotować sałatkę z cukinii do słoików, możesz też marynowaną cukinię wykorzystać później w zimie.
Zobacz także: Przepis na cukinię – 20 pomysłów
Komentarze