Zazwyczaj racuchy robi się na bazie mleka, ale można też przygotować ciasto z jogurty, maślanki lub kefiru. Chodzi o to, by ciasto miało lekko lejącą się konsystencję, nieco gęściejszą niż na naleśniki. Poza tym nasze placki mają być puszyste, a to osiągnąć można najłatwiej dzięki drożdżom.

 

Racuchy: ciasto drożdżowe

Proporcje drożdży zależą od ilości mleka, a zatem od tego, jaką ilość racuchów mamy w planach. Do wyrobu ciasta można użyć zarówno drożdży świeżych, jak i tzw. instant, placki nie zmienią przez to swojego znakomitego smaku.

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Przykładowo więc, na 1,5 szklanki ciepłego mleka (ok. 375 ml) i 2,5 szklanki mąki (500 g) przypada 50 g świeżych drożdży. Na bazie tych proporcji można przygotować pyszne drożdżowe racuchy z jabłkiem. Wystarczy do mąki ze szczyptą soli wkruszyć drożdże, a następnie zasypać 2 łyżkami cukru i zalać połową mleka. Całość odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy resztę mleka, jajko i pokrojone w kostkę jabłko. Wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia – na tyle, aby podwoiło swoją objętość. Takie placki smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy z tłuszczu na papierze śniadaniowym, podajemy posypane cukrem pudrem.

Chociaż racuchy bardzo często podaje się z jabłkiem (nic w tym zresztą dziwnego, przecież placki z jabłkami to smak dzieciństwa – dowód na to znajdziesz w artykule, a wraz z dowodem: smakowite przepisy!), to jednak równie dobrze smakują one z innymi owocami. Np. takie bananowe racuchy to przepis nie tylko na nowy smak, ale i trick do wykorzystania, kiedy w domu zabraknie nam drożdży. Bo te placki zrobić można z proszkiem do pieczenia. 

 

Racuchy: puszyste i bez drożdży

  • jajko: 1 sztuka
  • cukier: 3 łyżki
  • mleko: 1 szklanka
  • mąka: 2 szklanki
  • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
  • olej do smażenia: 0.25 szklanki

Do miski wbijamy jajko i dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość delikatnie mieszamy. Obrane i pokrojone na plasterki jabłko wrzucamy do ciasta. Racuchy smażymy w niewielkich porcjach na rozgrzanym oleju na patelni.

Jak widać, to znów był przepis na racuchy z jabłkiem. Jeśli masz ochotę na inne smaki, sprawdź następujące możliwości: z ananasem, gruszkowe z wanilią, rabarbarowe, pomarańczowe, z truskawkami, z jagodami, jogurtowe z miodem, serowe z kaszą manną i placki z dyni.

Myślisz, że to już wyczerpuje temat? Nie ma takiej możliwości, racuchy to niewyczerpane źródło inspirujących pomysłów na obiady! Zobacz galerię z przepisami na racuchy na słodko w 13 odsłonach