Jajecznica to mój śniadaniowy klasyk, mogę ją jeść codziennie. Jeszcze niedawno nie wyobrażałam sobie innej, niż jajecznica smażona na maśle. W wolne dni zdarzało mi się też eksperymentować i przygotowywać, np. jajecznicę w tortilli, tofucznicę - wegańską jajecznicę czy szakszukę, czyli izraelską jajecznicę. Ostatnio jednak chciałam zaoszczędzić czas o poranku. Rozbełtane jajka przelałam do odpowiedniego naczynia i upiekłam je w piekarniku. Jajecznica z piekarnika jest cieplutka, kremowa, niesamowicie pyszna. Pełna smakowitych dodatków i aromatycznych przypraw. Koniecznie przetestujcie mój pomysł, a z pewnością regularnie będziecie do niego wracać. 

Jajecznica z piekarnika - co będzie potrzebne?

Czy zaostrzyliście już sobie apetyt na jajecznicę z piekarnika? Jeśli tak, koniecznie przygotujcie odpowiednie formy do zapiekania. Idealnie nadadzą się do tego żeliwne patelnie, wyposażone w uchwyty odporne na wysokie temperatury. Naczynia z naturalnego żeliwa są ekologiczne i trwałe, na dodatek bardzo efektownie wyglądają w roli gorącego talerza, na którym zaserwujemy śniadanie prosto na stół. 

Jeżeli szukacie nieco tańszej alternatywy, koniecznie wykorzystajcie kokilki lub ramekiny. Są niedrogie, produkowane ze szkła lub ceramiki i dostępne w wielu opcjach kolorystycznych. Z pewnością będą pięknie prezentować się na stole. Jeśli chcecie dodatkowo zaoszczędzić czas, wybierzcie te mniejsze, o wielkości 1 porcji. Dzięki temu nie musicie rozdzielać dania, podając jedzenie bezpośrednio w foremkach. Pamiętajcie jednak, by postawić je na podstawce izolującej, żeby nie uszkodzić blatu. 

Innym dobrym rozwiązaniem będzie wykorzystanie szklanego naczynia żaroodpornego, które jest na wyposażeniu niemal każdej polskiej kuchni. Wystarczy środek posmarować odrobiną masła lub wyłożyć papierem do pieczenia, żeby cieszyć się smaczną i szybką pieczoną jajecznicą.  

Co dodać do jajecznicy z piekarnika?

Przygotowując perfekcyjną jajecznicę z piekarnika musicie pamiętać o odpowiednich dodatkach, które zbilansują nasz posiłek. Dobrze sprawdzą się wędliny, świeże warzywa, takie jak ogórki, pomidory, szparagi, awokado, a także wszelkiego rodzaju zielenina: rukola, roszponka, natka pietruszki lub szczypiorek. Idealnie będą pasować też podsmażone grzyby, np. kurki lub pieczarki. W sezonie koniecznie wypróbujcie jajecznicę z rydzami. Nie zapomnijcie o aromatycznych ziołach – podkręcą aromat naszego dania i sprawią, że będzie jeszcze zdrowsze. 

Jajecznicę z piekarnika z pewnością pokochają również miłośnicy kuchni zero waste, ponieważ do jej zrobienia możecie wykorzystać to, co zostało w lodówce. Resztki wędzonej ryby lub kurczaka z wczorajszej kolacji? Czemu nie. Cieciorka, groszek konserwowy i kukurydza z sałatki? Brzmi pysznie. Wystarczy dać się ponieść kulinarnej wyobraźni, żeby powstało smakowite śniadanie. 

Jajecznica z piekarnika - przepis

Jajecznica z piekarnika, w której zakochacie się od pierwszego kęsa, to tylko kilka prostych składników, które każdy ma w swojej lodówce. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 jajka 
  • 1 plaster ulubionej szynki 
  • 1 kromkę chleba 
  • ½ pomidora lub garść pomidorków koktajlowych 
  • szczyptę pieprzu 
  • szczyptę tymianku 
  • 10 g startego parmezanu 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik ustawcie na 180°C (bez termoobiegu).
  2. Chleb, szynkę i umytego pomidora pokrójcie w średniej wielkości kostkę i wrzućcie do naczynia żaroodpornego lub małych kokilek.
  3. Całość przyprawcie pieprzem (możecie dodać też swoje ulubione zioła, np. tymianek, majeranek lub oregano).
  4. Jajka wbijcie do miski i rozbełtajcie do połączenia.
  5. Następnie masą jajeczną zalejcie pomidory, chleb i szynkę, dokładnie wymieszajcie i wstawcie do piekarnika na 8-10 minut, aż jajka będą ścięte.

Jajecznicę z piekarnika podawajcie na ciepło, np. z ulubioną sałatką. Jeśli chcecie podkręcić smak jajecznicy z piekarnika, możecie pod koniec pieczenia posypać ją startym żółtym serem – ja wybrałam parmezan.