Jajeczne babeczki na słono będą świetnym sposobem na "wyczyszczenie" lodówki z zalegających resztek wędlin, boczku, kiełbasy i warzyw. Dobrym pomysłem będzie też zatopienie w masie jajecznej różyczek brokułów - zalejcie foremki do połowy i do każdej dodajcie pojedynczą różyczkę. Możecie je podać również na obiad lub kolację na ciepło, w połączeniu z surówką lub lekką sałatką. Świetnie będą smakować z sosem pieczarkowym, pomidorowym lub jeszcze lżejszym, koperkowym na jogurcie. Zapiekane jajka potrzebują lekkich dodatków - sos lub surówka odświeżą smak całości. Przygotujcie swoją formę do babeczek i bierzcie się do dzieła. 

Babeczki jajeczne - przepis 

Składniki (na 6 babeczek):

  • 6 jajek (ilość można zwiększyć, w zależności od tego, ile sztuk chcecie przygotować)
  • 2 garści szpinaku, jarmużu, liści botwinki lub innych zielonych liści
  • 2 małe cebule lub cebulka dymka
  • kilka plastrów dowolnego sera, np. żółtego. Może być też kawałek fety lub sera lazur
  • kawałek papryki
  • kilka plastrów dowolnej wędliny (można zastąpić kawałkiem drobno pokrojonego boczku, szarpanym mięsem z rosołu lub kiełbasą)
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do posypania
  • odrobina oleju do smażenia
  • odrobina masła do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C z funkcją grzania góra-dół;
  2. Posiekajcie drobno cebulę, zeszklij ją przez chwilę na patelni;
  3. Pokrójcie w drobną kostkę paprykę, porwijcie ser i wędlinę. Jeśli używacie boczku lub kiełbasy, pokrójcie je drobno. Ser feta rozdrobnijcie widelcem;
  4. Jajka rozkłóćcie w misce, doprawcie solą, pieprzem, papryką mieloną i oregano;
  5. Dodajcie do nich pozostałe dodatki: paprykę, wędlinę, ser, porwany na kawałki szpinak i cebulkę, wymieszajcie;
  6. Natłuśćcie formę do babeczek masłem, wlejcie do połowy wysokości otworów masę jajeczną. 
  7. Zapiekajcie w piekarniku przez 10-15 minut.  
  8. Babeczki jajeczne są gotowe. Przed podaniem posypcie je natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.