Próbujecie odtworzyć w swojej kuchni kotlety mielone jak u babci czy mamy, ale nie udaje wam się osiągnąć takiego efektu? Zwykle problem tkwi w nieodpowiedniej konsystencji, gdyż zamiast mięciutkich i soczystych kotlecików, otrzymujemy czasami twarde jak podeszwa klopsy. Wystarczy jednak dorzucić do klasycznej masy 1 dodatkowy składnik, a problem zniknie. Zobaczcie, jak zrobić kotlety mielone, żeby były jeszcze smaczniejsze i bardziej wilgotne, a nie wrócicie już do żadnego innego przepisu.
Jak zrobić kotlety mielone? Dorzućcie 1 składnik ekstra
Zastanawiacie się, co dodać do kotletów mielonych, żeby były soczyste i nieco ciekawsze w smaku? Niektórzy wybierają świeże lub suszone zioła, inni dorzucają tarty ser, a nie brakuje też takich, którzy mieszają mięso mielone z tartymi ziemniakami. Okazuje się jednak, że jest jeszcze lepszy sposób, o którym mało się mówi.
Starym sposobem na idealnie wilgotne i pełne smaku kotlety mielone jest dodanie do masy jednego jabłka startego na dużych oczkach. Wbrew pozorom taka owocowa wkładka pasuje nie tylko do deserów, racuchów czy naleśników, ale i do mięsa. Dzięki temu składnikowi kotlety mielone po usmażeniu nie tylko lepiej smakują, ale przede wszystkim nie wysychają na patelni, więc pozostają w środku idealnie wilgotne i soczyste.
Przepis na kotlety mielone z jabłkiem
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Jabłka i cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
- Następnie lekko odciśnijcie je z nadmiaru soku i dorzućcie do mięsa mielonego, razem z jajkiem i bułką.
- Wszystko doprawcie suszonym majerankiem, solą i pieprzem i dokładnie wyróbcie masę w dłoniach.
- Z gotowej masy uformujcie kotlety i obtoczcie każdy z nich w cienkiej warstwie bułki tartej.
- Następnie smażcie je na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.
Komentarze