Jak zrobić wiśnie kandyzowane?

Kandyzowane wiśnie dostępne są w wielu sklepach spożywczych, ale zachodzi obawa, że produkt taki będzie zawierał substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia. Z tego powodu warto rozważyć zrobienie ich zapasu we własnej kuchni, aby móc skorzystać z takiego słodkiego dodatku, ilekroć najdzie nas ochota. Sam proces przygotowania nie jest skomplikowany, przebiega jednak w kilku etapach - to z kolei oznacza, że powinniśmy przeznaczyć na niego co najmniej parę dni.

Zaczynamy od wypełnienia rondelka wodą i dodania do niej 1,5 kg cukru. Gotujemy aż do zgęstnienia. Dodajemy 1 kg wiśni wydrylowanych (bez pestek). Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 30 minut, powstrzymując się jednak od mieszania - pod jego wpływem owoce mogą się rozpaść. Zamiast mieszać, w razie potrzeby potrząsamy po prostu rondelkiem. Po upływie wyznaczonego czasu zdejmujemy wiśnie z ognia, przykrywamy i zostawiamy na noc.

Następnego dnia kontynuujemy gotowanie przez 20-25 minut, zwracając uwagę, żeby nie rozgotować owoców. Wiśnie odcedzamy. Rozgrzewamy piekarnik do 50 stopni i układamy wiśnie na blasze, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Suszymy owoce przez 3-4 godziny, kilkakrotnie je obracając. W momencie, kiedy przestaną się kleić, możemy uznać, że są gotowe.

Wiśnie kandyzowane z alkoholem

Wiśnie smakują równie dobrze w połączeniu z alkoholem. Taki dodatek z pewnością uatrakcyjni smak naszych wypieków, choć zarazem sprawi, że staną się one niezbyt odpowiednie dla najmłodszych dzieci.

Przygotowanie wiśni z alkoholem trwa zaledwie chwilę. Owoce wrzuca się do wyparzonego wcześniej słoika, posypuje cukrem i zalewa 0,7 l alkoholu (wódki bądź białego rumu). Oprócz tego można jeszcze dodać laskę cynamonu albo wanilii, co wzbogaci smak gotowej przekąski o kolejną, intrygującą nutę.
 
Słoik odstawiamy do piwnicy i potrząsamy nim co kilka dni. Miłośnicy wiśni z alkoholem utrzymują, że są one najlepsze po upływie miesiąca albo nawet dwóch. Nie każdy może sobie oczywiście pozwolić na tak długie czekanie, ale warto wziąć pod uwagę, że wiśnie w alkoholu nie lubią pośpiechu.

Przepisy z wiśniami kandyzowanymi

Wiśnie kandyzowane wykorzystuje się bardzo często jako dodatek do słodkich wypieków - nie dość, że nadają ciastu niezrównanego smaku, to jeszcze poprawiają jego wizualną atrakcyjność. Zarówno cukiernicy, jak i amatorzy słodkości domowych doceniają uniwersalny charakter tych owoców, dzięki któremu pasują one do wielu deserów.

Jedno z najbardziej charakterystycznych ciast wykorzystujących kandyzowane wiśnie to niewątpliwie czarny las. Ciemne blaty biszkoptowe przekłada się śmietankowym kremem, a następnie dekoruje właśnie wiśniami w syropie czy galaretce. Trudno już dzisiaj spotkać osobę, która by tego ciasta nie znała czy nie lubiła. Orzeźwiający smak wiśni decyduje o tym, że czarny las nawet w miesiącach letnich smakuje wybornie, dosłownie rozpływając się w ustach.    

Podobny charakter mają babeczki z kremem kawowym i kandyzowanymi wiśniami. W tym wypadku liczy się przede wszystkim niewielki format babeczek, w sam raz dla osób pragnących utrzymać szczupłą sylwetkę. Krem kawowy doskonale współgra z owocami, tworząc kompozycję, która nikogo nie pozostawi obojętnym.

Bardziej głodnym łasuchom polecić można kakaową babkę z wiśniami kandyzowanymi. Takie ciasto sprawdzi się zapewne najlepiej w okresie świąt wielkanocnych, ale nawet poza nimi urzeknie naszych gości swoją puszystością. Przy okazji warto dodać, że jego przygotowanie okaże się dla nas łatwiejsze niż w przypadku czarnego lasu - mogą się go zatem podjąć nawet osoby niezbyt biegłe w sztuce cukierniczej.

Ciasto cytrynowe z wiśniami to połączenie mniej oczywiste, a zatem godne przetestowania w zaufanym gronie. Podobnie zresztą jak pączki z wisienką, świetna przekąska do porannej kawy.