Możliwości jest całkiem sporo: od obiadów i kolacji z owocami morza w roli głównej, przez dania inspirowane kuchniami świata, po soczyste mięsa i warzywa w niecodziennym wydaniu.

Wykwintne dania z mięsem

Ważnym elementem uroczystych spotkań są wykwintne dania mięsne. Ważny jest ich smak, właściwe zaprezentowanie potrawy, przyprawy i dodatki. Ta część posiłków zwykle ceniona jest przez entuzjastów, którzy poszukują ciekawych propozycji i oryginalnego łączenia smaków.

Zawsze efektownie prezentują się różnego rodzaju pieczenie. Wołowa sztufada, schab w aromatycznym sosie czy indyk upieczony w całości to propozycje, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych. Rodzinę i przyjaciół z pewnością zaskoczymy także "warkoczem" uplecionym z trzech rodzajów mięs: boczku, schabu oraz kurzej piersi. Podobno takim daniem podejmował swoich gości sam Bolesław Leśmian.

Mniej pracochłonne, a nadal smaczne będą roladki z mięsa indyczego w boczku, czosnkowe roladki drobiowe z camembertem i pietruszką lub grillowane polędwiczki z serem korycińskim. Duża tu rola dodatków: suszonych pomidorów, oliwek, ziół i przypraw.

Wykwintne dania bez mięsa

Wykwintne dania wcale nie muszą jednak być potrawami mięsnymi. To ważne, szczególnie w czasach, gdy wiele osób przechodzi na wegetarianizm lub weganizm. Sprostanie ich gustom w czasie eleganckiej kolacji wcale nie musi być trudne. Sprawdzają się przede wszystkim zupy, zwłaszcza modne kremy, które można efektownie udekorować. Pieczarkowa, grzybowa czy kremy warzywne doskonale prezentować się będą z kleksem gęstej kwaśnej śmietany, posypane kolorowym pieprzem i ziołami.

Z warzyw i serów przygotować można również smaczne roladki. Tarty podawane na ciepło i zapiekanki w zależności od dodatków mogą mieć tradycyjny charakter lub nawiązywać do kuchni świata. Naleśniki również nie muszą być tylko swojskie. Wystarczy przyrządzić je na sposób francuski: podlać alkoholem i podpalić. Wykwintności zawsze dodaje gęsty i aromatyczny sos. Dzięki temu dodatkowi jaglane muffinki z kremowym sosem grzybowym zyskają uroczysty charakter.

Z czym podawać wykwintne dania?

Aby wykwintne danie zachwyciło gości, warto zwrócić uwagę również na dodatki, z którymi jest serwowane. Nawet najpiękniej prezentująca się pieczeń straci, jeśli towarzyszyć jej będzie wyłącznie pieczywo. W polskiej kuchni bardzo lubimy ziemniaki i, rzeczywiście, niewiele trzeba, aby prezentowały się właściwie. Można przerobić je na puree lub obficie posypać zieleniną. Istnieją jednak jeszcze bardziej eleganckie opcje.

Jedną z opcji są tak zwane ziemniaczki księżnej. Są to zapiekane babeczki z masy z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka, masła, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Formuje się je przy użyciu rękawa cukierniczego i piecze w wysokiej temperaturze. Można także z podobnej masy uformować kulki, obtoczyć je w tartej bułce i podsmażyć na maśle. Świetnie wyglądają również modne w ostatnich latach ziemniaki hasselback. Początkowo były daniem skromnym. Dopiero z czasem awansowały na stoły wyższych sfer.

Niezbędne w czasie uroczystego obiadu lub kolacji są również warzywa. Warto pokusić się o atrakcyjny sposób ich podania.
Zwykłą marchew zastąpić można wyrafinowanymi marchewkami baby podanymi z masłem, karmelizowanymi lub pieczonymi. Dodatkowo w małych miseczkach zaserwować można również drobne przekąski: oliwki, suszone pomidory, marynowane grzyby oraz różnego rodzaju sosy. Istnieje także cała grupa warzyw utożsamianych z bardziej eleganckimi daniami. Zaliczają się do nich na przykład szparagi, podzielone na drobne różyczki kalafiory i brokuły, patisony oraz aromatyczne warzywne marynaty.