Każdy ma swoje ulubione gatunki drobiu – jedni lubią kurczaka, inni indyka lub gęś. Tak samo jest z poszczególnymi częściami mięsa. Dla wielu nie ma nic lepszego niż udko lub skrzydełko, dla kolejnych najlepszym mięsem na świecie jest chuda pierś. Jednak wszystkie   te przekonania na nic się zdadzą, jeśli kupione przez nas mięso będzie nieświeże lub marnej jakości.

Na co zwracać uwagę podczas wyboru mięsa

 

Wybierając mięso drobiowe zwracajmy uwagę na jego barwę, zapach, konsystencję oraz powierzchnię. Mięso świeże ma kolor bladoróżowy lub lekko czerwony, natomiast to, które nie nadaje się już do spożycia, osiąga kolor ciemny lub nawet zielonkawy. Jeżeli chcemy mieć pewność, że po przygotowaniu mięso będzie smaczne zwracajmy uwagę na jego powierzchnię, która powinna być jędrna, gładka oraz sucha i matowa. Także zapach jest bardzo ważnym elementem, którym powinniśmy kierować się przy zakupie. Jeżeli mięso brzydko pachnie absolutnie go nie kupujmy, bowiem nie nadaje się już do spożycia.

Gdzie kupować mięso drobiowe?

 

Surowe mięso kupuj jedynie w takich miejscach, w których masz pewność, że zostało wcześniej przebadane przez lekarzy weterynarii i na pewno jest świeże. Nabywanie kurczaka lub indyka na bazarach, na których panują bardzo złe warunki sanitarne, może skończyć się tragedią. W supermarketach koniecznie zwracaj uwagę na czystość lodówek, w których mięso jest przechowywane. Temperatura powinna sięgać w nich czterech stopni Celsjusza.

Mięso pakowane

 

Mięso pakowane próżniowo lub na tackach jest doskonale zabezpieczone przed zabrudzeniem i zepsuciem. Pamiętajmy jednak o czytaniu etykiet! Najważniejsza informacją jest bowiem data ważności, po której przekroczeniu mięso nie nadaje się do spożycia.

Mrożone też dobre

 

Ze względu na to, że drób jest hodowany sezonowo, nie bój się kupić go w postaci mrożonej. Jeżeli data ważności nie została przekroczona, a opakowanie jest szczelne, masz pewność, że mięso jest świeże.