O diecie drobiowej

Dieta drobiowa jest szczególnie polecana osobom dbającym o swoje ciało poprzez intensywny wysiłek na siłowni lub fitnessie. Dzięki dobrze zbilansowanym posiłkom, będącym skarbnicą białka, ich metabolizm przyspieszy, tkanka tłuszczowa będzie szybciej się spalać, mięśnie budować a nadmierny apetyt przestanie dokuczać. Dieta trwa od 2 do 4 tygodni.

Podczas trwania tej diety posiłki możesz dowolnie komponować, ale pamiętaj, aby przynajmniej dwa z czterech posiłków miały w składzie drób. Jedynym zastrzeżeniem jest unikanie tłuszczu i zbędnych kalorii w postaci sosów do mięsa.

Diety drobiowej nie mogą stosować osoby mające problemy z nerkami oraz zagrożone osteoporozą, bowiem grozi jeszcze większym odwapnieniem kości.

Zalety diety drobiowej

  • Zawiera mało kalorii, co pomaga stracić nadmiar kilogramów
  • Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na białko
  • Dieta drobiowa zezwala na ciekawe i smaczne komponowanie posiłków
  • Zaspokaja i zmniejsza apetyt

Wady diety drobiowej

  • Nie należy jej stosować dłużej niż 1 miesiąc, bowiem zawiera bardzo małe ilości tłuszczu i węglowodanów, co na dłuższą metę może negatywnie wpłynąć na organizm.

Przykładowy jadłospis

Jadłospis nr 1 (na jeden dzień diety)

  • Śniadanie

- kajzerka, - 3 liście sałaty, - pieczona pierś kurczaka (ok. 100 g), - średni pomidor

  • II śniadanie

- 2 plastry białego chudego sera

  • Obiad

- plaster piersi indyka (ok. 100 g), - 2 ziemniaki, - sałata lodowa (ok. 150 g)

  • Kolacja

- kromka chleba razowego, - łyżka dżemu o dowolnym smaku, - szklanka chudego mleka

Jadłospis nr 2 (na jeden dzień diety)

  • Śniadanie

- mała grahamka, - jajecznica z 2 jaj, - łyżka szczypiorku do jajecznicy

  • II śniadanie

- jogurt naturalny bez cukru 150 g

  • Obiad

- filet z grenadiera (ok. 150 g), - 2 łyżki surówki z pora, jabłka i marchewki, - gniazdo zielonego makaronu

  • Kolacja

- kromka chleba razowego, - łyżka dżemu brzoskwiniowego z markują, - szklanka chudego mleka