Mrożenie - zalety

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania żywności. Najważniejszym czynnikiem wyróżniającym ten sposób przechowywania jedzenia, jest to, że niepotrzebne nam są żadne dodatkowe substancje konserwujące. Kolejny plus to to, że rozmrożone produkty wyglądają, smakują i pachną zazwyczaj tak samo, jak przed zamrożeniem. Więc jeśli kupujecie jedzenie z nadwyżką, a później zdarza Wam się wyrzucać je do śmietnika, to najwyższy czas, aby z tym skończyć. I tu z pomocą przychodzi mrożenie.

Z przeprowadzonych badań wynika, że Polacy każdego roku marnują tony jedzenia. Częstą przyczyną takiego postępowania jest nieumiejętne przechowywanie żywności. My doradzimy Wam jedno – zmieńcie tę niechlubną statystykę i postawcie na mrożenie. Dzięki naszym radom odkryjecie, jakie mniej typowe produkty spożywcze warto schować do zamrażalnika. Przeczytaj też artykuł jak mrozić pierogi.



Mrożenie - temperatura i sposób układania produktów w zamrażarce

Na samym początku warto zastanowić się nad zakupem wysokiej jakości sprzętu. Jeśli kupimy lodówkę z zamrażalnikiem gorszej jakości, a jej praca po upływie okresu gwarancyjnego drastycznie spadnie, nikt nam tego nie zrekompensuje. Warto wiec dokładnie przemyśleć wybór przed nabyciem sprzętu. Kiedy dokonamy odpowiedniego zakupu, musimy pamiętać o tym, że o sprzęt ten trzeba dbać.

Ponieważ temperatura w zamrażarce powinna być stała, dobrym rozwiązaniem będzie kupno odpowiedniego dla urządzeń chłodniczych termometru. Zadbajmy o to, by temperatura, którą wskazuje termometr, oscylowała wokół -18 stopni – jeśli będzie niższa, rozpocznie się proces namnażania szkodliwych bakterii, które przyspieszają psucie się żywności.

Czynnością, którą powinniśmy wykonywać w miarę regularnie, jest rozmrażanie zamrażarki. Jest to podstawa, jeśli zależy nam na wydajnej pracy naszego sprzętu. Zaplanujcie to rozsądnie. Znacznie prościej rozmrażać jest zamrażarkę zimą – przy ujemnych temperaturach – wtedy produkty w niej przechowywane bez problemu przetrwają za oknem.

Możecie nie zdawać sobie z tego sprawy, ale odpowiednie ułożenie produktów w zamrażarce również poprawi jej wydajność. Żywność powinniśmy układać ciasno, obok siebie. Pamiętajmy, aby nie kłaść świeżych produktów tuż przy wcześniej zamrożonych – spowoduje to częściowe rozmrażanie tych drugich.

Zbyt zapchana zamrażarka to również obciążenie dla sprzętu – zaczyna ona produkować więcej lodu, a co za tym idzie, zużycie energii jest zdecydowanie większe. Dlatego nie przechowujmy produktów przez lata – dobrym i prostym sposobem na kontrolowanie czasu przydatności jest umieszczenie na nich karteczek z datą schowania danego produktu to zamrażarki. 
 

 

Mrożenie – jak przygotować żywność do mrożenia?

Mając odpowiedni sprzęt i postępując według wcześniejszych zaleceń, powinniśmy poznać kilka zasad, które po wprowadzeniu w życie sprawią, że już nigdy nie będziemy mieli problemów z nieodpowiednim przechowywaniem żywności.  

Najlepszym sposobem na mrożenie jest to próżniowe, które wydłuża dwukrotnie żywotność naszych produktów. Jeśli zdecydujemy się na bardziej klasyczne rozwiązanie, korzystajmy z odpowiednich opakowań do mrożenia. Najlepiej sprawdzą się torby i plastikowe pojemniki do zamrażarki – tak zapakowane produkty nie ulegną uszkodzeniu ani wysuszeniu. Nie wolno wkładać do zamrażalnika gorącej żywności. Powoduje to wzrost temperatury w urządzeniu, a co za tym idzie uszkadza termostat, który odpowiada za utrzymanie pożądanych przez nas warunków w zamrażarce.

Nigdy nie zamrażajmy jedzenia, które już raz zostało rozmrożone, ponieważ przy tym procesie mnożą się liczne bakterie, które nie sprzyjają naszemu zdrowiu. Pamiętajmy, aby upewnić się, że produkty, które wyjęliśmy z zamrażarki i chcemy je przyrządzić, były całkowicie rozmrożone  – wyjątkiem są warzywa, które możemy gotować bezpośrednio po wyjęciu.  

Znamy już podstawowe zasady mrożenia, przejdźmy teraz do praktyki, czyli 8 produktów, które można mrozić. Każdy z Was z pewnością chował do zamrażarki pieczywo, ale w naszej galerii prezentujemy produkty, o których mogliście nie wiedzieć, że można je mrozić!
 

Kliknij tu, by przejść do galerii: 8 produktów, które można mrozić