Już po raz szósty Biuro Promocji Miasta zaprasza na wielką kulinarną imprezę, która upamiętnia 25. rocznicę pierwszych wolnych wyborów i 10. rocznicę wejścia Polski do Unii Europejskiej. Tematem przewodnim będzie Europa regionów, a tegoroczna edycja zaskoczy nowościami!

Festiwal, któremu tradycyjnie patronują Robert Makłowicz i Piotr Bikont, będzie trwał aż pięć dni. W programie, jak co roku, wiele atrakcji.

Rozpoczniemy 4 czerwca jarmarkiem produktów europejskich, który potrwa do 8 czerwca, po raz pierwszy także na jarmarku będzie można próbować tradycyjnych potraw. Jarmarkowi towarzyszyć będą targi książki kulinarnej.

Już 4 czerwca pierwsza nowość – warsztaty na Uniwersytecie Przyrodniczym. W Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu chętni dowiedzą się, jakie są  „Fakty i mity kuchni dietetycznej”. Na warsztaty obowiązują zapisy.

5 czerwca w kinie Nowe Horyzonty odbędzie się konferencja „Europa regionów. Polska regionów”. To także nowe wydarzenie, poświęcone tradycji i nowoczesności w kuchni, pod patronatem prof. dr hab. Romana Kołacza. W programie wiele ciekawych wykładów, na które zapraszamy wszystkich zainteresowanych – wejściówki będą do odbioru w kasie kina.

6 czerwca to dzień truskawki i szparaga! Podczas pokazów kulinarnych na scenie będzie można zobaczyć, co da się wyczarować z tych bardzo popularnych owoców oraz coraz bardziej popularnych warzyw, a także jak można je ze sobą łączyć. Dodatkową atrakcją będzie smażenie konfitur i pieczenie chleba. W tym dniu odbędą się także pierwszy Konkurs na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska  oraz warsztaty piwowarskie w Browarze Mieszczańskim. W programie również dwa koncerty: polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla i polskiego zespołu Chluba.

7 czerwca odbędzie się tradycyjna biesiada „Europy na widelcu”. W tym roku serwowane będą potrawy z 16 regionów europejskich. Rozpoczniemy, jak co roku, paradą kucharzy, a następnie Robert Makłowicz i Piotr Bikont oficjalnie zaprezentują tegoroczne menu publiczności. W programie, oprócz degustacji, m.in. pokazy kulinarne za scenie, koncert chorwackiego mistrza harmonijki – Tomislava Golubana, warsztaty kulinarne oraz teatrzyk dla dzieci, konkursy i zabawy. Na zakończenie wystąpi WrocLove Big Band ze Stanisławem Soyką. Specjalną atrakcją będzie tort, którym poczęstujemy zebranych na rynku gości! Jako wydarzenia towarzyszące odbędą się VI Wrocławski Turniej Nalewek i IV Wrocławska Potyczka Destylatów Owocowych i I Konkurs Win Domowych oraz drugie spotkanie bloggerów kulinarnych, kolejny dzień trwać będą warsztaty piwowarskie w Browarze Mieszczańskim.

Tegorocznej edycji towarzyszy konkurs na najlepsze danie z truskawek i szparagów przygotowany przez platformę kulinarną cooklet.com.

Każdego roku „Europa na widelcu” gromadzi tysiące smakoszy, którzy z chęcią degustują potrawy z różnych zakątków Starego Kontynentu. Zapraszamy!

Europa na widelcu

4–8 czerwca 2014

Wrocław – Rynek

materiały prasowe