Leniwe, weekendowe poranki to doskonała okazja, by przygotować na śniadanie coś specjalnego - a w każdym razie takie danie, którego zwykle nie robimy w tygodniu. Niektórzy lubią zrobić sobie wtedy słodkie drożdżówki z kruszonką, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, naleśniki albo racuchy. Te ostatnie szczególnie uwielbiają dzieci i trudno im się dziwić. Puszyste, słodziutkie placki z jabłkami kochamy chyba wszyscy. 

Jak zrobić „piegowate” racuchy?

Klasyczny przepis warto jeszcze podkręcić, dodając do niego 2 ciekawe składniki. Pierwszy to mak - produkt ten zaskakująco dobrze komponuje się z racuchami. Mają interesujący, lekko pikantny smak i pięknie wyglądają na talerzu. Takim nakrapianym, wręcz „piegowatym” racuchom nie oprze się nikt i warto podać takie śniadanie na przykład maluchom, które grymaszą przy stole. 

Drugim dodatkiem jest odrobina soku z cytryny. Racuchy są słodkie i dość tłuste, a kwaśny sok wprowadzi do tego dania trochę równowagi. Weźcie poniższy przepis i wypróbujcie go na śniadanie. 

Przepis na racuchy z makiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sok z połowy cytryny
  • 30 g masła
  • 4 łyżki suchego maku 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia 

Opcjonalnie, do ciasta: 1-2 łyżki startej skórki z cytryny - racuchy będą jeszcze smaczniejsze. 

Przygotowanie:

  1. Wyciśnijcie sok z cytryny. Odmierzcie z niego 2 łyżki i wlejcie je do szklanki z mlekiem. Odstawcie na kilka minut.
  2. W tym czasie do miski wsypcie sobie mąkę, dodajcie proszek do pieczenia, sól, cukier i mak. Wymieszajcie. 
  3. Kiedy mleko już się zsiądzie, dodajcie do niego resztę soku z cytryny, jajko i 30 g roztopionego, ostudzonego masła. 
  4. Wlejcie mokre składniki do suchych i mieszajcie, aż się połączą. Masa powinna być dość gęsta i przypominać śmietanę. 
  5. Rozgrzejcie olej na patelni. Łyżką wyłóżcie porcje ciasta, formując dość grube placuszki. Smażcie je na złoto z obu stron. 

Usmażone racuchy możecie przed podaniem posypać jeszcze cukrem pudrem albo udekorować je świeżymi owocami.