Klasyczny przepis na kotlety mielone wymaga zaledwie kilku prostych dodatków. Oprócz mięsa, niezbędne są jajka, bułka i cebulka, a także przyprawy, na czele z solą. Istnieje jednak coś ciekawszego i bogatszego w smaku niż sól. Dzięki temu dodatkowi kotlety mielone będą smakować nieco inaczej niż zwykle, ale mało kto będzie wiedział, skąd ta różnica i co jest w środku. Ten specyficzny dodatek jest też dość tłusty (ma ok. 25% tłuszczu). Pomoże więc zachować mięsu pełną soczystość, szczególnie, jeśli robicie swoje kotlety mielone z indyka, który zwykle jest chudszy i może przesuszać się na patelni.
Jak zrobić kotlety mielone bez soli?
Mało kto wie, że do mięsa mielonego zamiast soli warto używać pokruszonego sera feta. Ten popularny nabiał sam w sobie jest dość słony, a przy tym też przyjemnie kremowy, więc doda kotletom nie tylko smaku, ale i delikatnej konsystencji. Pamiętajcie jednak o proporcjach, gdyż nadmiar sera wcale nie będzie dobrym pomysłem. Na 500 g mięsa wystarczy już 1 gruby plaster tego słonego dodatku.
Kotlety mielone z serem feta można zarówno smażyć, jak i piec w piekarniku. W jednej i drugiej formie smakują wszystkim. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie podać je na swoich stołach. Dodatek przyda wam się również w klopsikach. Do takich klopsów dodatkowo możecie dodać posiekany szpinak.
Przepis na kotlety mielone z fetą
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 30 g sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 duże jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- mielony pieprz i ulubione zioła do smaku
Dodatkowo: olej lub inny ulubiony tłuszcz do smażenia kotletów.
Sposób przygotowania:
- Cebulkę i czosnek obierzcie, drobno posiekajcie i podsmażcie na maśle. Zrumienione warzywa odstawcie do przestudzenia.
- W międzyczasie ser feta drobno pokruszcie w dłoniach i wymieszajcie z mięsem mielonym, jajkiem, bułką oraz przyprawami. Na koniec dodajcie wystudzoną cebulą z czosnkiem i ponownie połączcie całość.
- Tak przygotowaną masę formujcie lekko zwilżonymi dłońmi i smażcie na rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.
- Jeśli wolicie pieczone kotlety mielone, po prostu ułóżcie uformowane mięso na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekajcie w 180 st. C przez około 20 minut.
Komentarze