Klasyczny przepis na kotlety mielone wymaga zaledwie kilku prostych dodatków. Oprócz mięsa, niezbędne są jajka, bułka i cebulka, a także przyprawy, na czele z solą. Istnieje jednak coś ciekawszego i bogatszego w smaku niż sól. Dzięki temu dodatkowi kotlety mielone będą smakować nieco inaczej niż zwykle, ale mało kto będzie wiedział, skąd ta różnica i co jest w środku. Ten specyficzny dodatek jest też dość tłusty (ma ok. 25% tłuszczu). Pomoże więc zachować mięsu pełną soczystość, szczególnie, jeśli robicie swoje kotlety mielone z indyka, który zwykle jest chudszy i może przesuszać się na patelni. 

Jak zrobić kotlety mielone bez soli?

Mało kto wie, że do mięsa mielonego zamiast soli warto używać pokruszonego sera feta. Ten popularny nabiał sam w sobie jest dość słony, a przy tym też przyjemnie kremowy, więc doda kotletom nie tylko smaku, ale i delikatnej konsystencji. Pamiętajcie jednak o proporcjach, gdyż nadmiar sera wcale nie będzie dobrym pomysłem. Na 500 g mięsa wystarczy już 1 gruby plaster tego słonego dodatku.

Kotlety mielone z serem feta można zarówno smażyć, jak i piec w piekarniku. W jednej i drugiej formie smakują wszystkim. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie podać je na swoich stołach. Dodatek przyda wam się również w klopsikach. Do takich klopsów dodatkowo możecie dodać posiekany szpinak. 

Przepis na kotlety mielone z fetą

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 30 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • mielony pieprz i ulubione zioła do smaku

Dodatkowo: olej lub inny ulubiony tłuszcz do smażenia kotletów.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę i czosnek obierzcie, drobno posiekajcie i podsmażcie na maśle. Zrumienione warzywa odstawcie do przestudzenia.
  2. W międzyczasie ser feta drobno pokruszcie w dłoniach i wymieszajcie z mięsem mielonym, jajkiem, bułką oraz przyprawami. Na koniec dodajcie wystudzoną cebulą z czosnkiem i ponownie połączcie całość.
  3. Tak przygotowaną masę formujcie lekko zwilżonymi dłońmi i smażcie na rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.
  4. Jeśli wolicie pieczone kotlety mielone, po prostu ułóżcie uformowane mięso na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekajcie w 180 st. C przez około 20 minut.