W japońskim menu ryby są stałym punktem każdego posiłku. Właśnie z tego powodu Japończycy żyją znacznie dłużej niż Europejczycy i rzadziej cierpią na choroby układu krążenia czy miażdżycę.

O odżywczych wartościach ryb

Ryby są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka o wysokiej wartości odżywczej. Większość gatunków zawiera go tyle samo co mięso, ale jednocześnie posiada przy tym mniej tłuszczu i cholesterolu. Te korzystne proporcje sprawiają, że ryby należą do produktów niskokalorycznych i mogą być z powodzeniem uwzględniane w diecie osób z nadwagą lub schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

Pamiętajmy, że nawet tłuste ryby nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Węgorz, łosoś, śledź czy makrela zawierają niezwykle cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które służą pomocą w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Dzięki nim we krwi powstaje mniej skrzepów, hamowane są procesy zapalne i nadmierne kurczenie naczyń krwionośnych. Stymulują one produkcję substancji przeciwdziałających zmianom nowotworowym. Wielu naukowców uważa, że spożywanie tłuszczu rybiego może uchronić przed rakiem - zwłaszcza piersi.

Kwasy omega-3 w szczególny sposób regulują gospodarkę lipidową krwi, zmniejszając stężenie trójglicerydów i niekorzystnego cholesterolu LDL. Przeciwdziałają więc zmianom miażdżycowym, zmniejszając ryzyko zawału serca i zatoru w mózgu. Podawanie niewielkiej ilości tych kwasów łagodzi także objawy astmy, łuszczycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, choroby wątroby czy wrzodziejącego zapalenie jelita grubego. Omega – 3 zapobiegają również przedwczesnym porodom, otyłości i cukrzycy typu II, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie systemu nerwowego. Jego składniki obniżają także podatność na depresję oraz poprawiają nastrój.

W rybach morskich obecna jest znaczna ilość jodu – pierwiastka niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy, które pełnią kluczową rolę w procesach przemiany materii. Zawierają sporo fosforu, potasu, magnezu, a także wapń.

Wszystkie ryby i owoce morza są cennym źródłem witamin grupy B, a niektóre także witamin A i D. Te ostatnią zawiera tran, którego zaledwie jedna miarka dostarcza nam w całości dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.