Ciastka bez mąki i cukru wg naszego przepisu wychodzą tak piękne, jak sklepowe. Są one jednak zdecydowanie bardziej pożywne. Ciasteczka bez mąki nie siądą wam na żołądku, a wręcz dodadzą energii. To doskonały pomysł na wzmacniający prowiant na wycieczkę lub przekąskę do pracy. O ile ręka zwykle sama sięga po sklepowe ciastka i ani się obejrzycie, opakowanie jest puste, o tyle domowe, najeżone smakołykami ciasteczka wystarczą wam na dłużej. Najmłodsi, przyzwyczajeni do bardzo słodkich słodyczy, również je polubią. 

Ciastka bez mąki i cukru - co je zastąpi?

Dosypywanie cukru będzie tutaj zbędne. Jego rolę przejmuje miód i suszone morele, które z natury są bardzo słodkie. Pomogą one również związać masę na ciastka. Dodatkową pomocą będzie białko. Wszystko to zastąpi również mąkę. Ilość poszczególnych orzechów, nasion i pestek możecie między sobą zmieniać. Jeśli nie przepadacie za sezamem czy makiem, możecie je pominąć na rzecz innych składników. Zamiast moreli możecie wykorzystać również daktyle - są jeszcze słodsze. 

Część ciasteczek po upieczeniu możecie pokruszyć i przełożyć do szczelnie zamykanego szklanego pojemnika. W ten sposób zrobicie deser i granolę do owsianki czy jogurtu na śniadanie 2 w 1. 

Ciasteczka bez mąki i cukru - przepis

Składniki:

  • 80 g suszonych moreli
  • 100 g niesolonych orzechów ziemnych
  • 60 g migdałów
  • 60 g orzechów włoskich
  • 20 g sezamu
  • 20 g maku
  • 40 g nasion słonecznika
  • 40 g pestek dyni
  • 10 g nasion lnu
  • 15 g miodu
  • 1 białko jaja

Sposób przygotowania:

  1. Zalejcie suszone morele gorącą wodą (ale nie wrzątkiem) i odstawcie do namoczenia.
  2. W międzyczasie posiekajcie dość drobno orzechy włoskie. Przesiekajcie też orzechy ziemne i migdały, zostawiając większe kawałki. 
  3. Przesypcie je do osobnej miski, dodajcie pestki dyni, sezam, mak, nasiona słonecznika i lnu.
  4. Odcedźcie morele i posiekajcie je w kostkę. Dodajcie do miski z orzechami. 
  5. Oddzielcie białko od żółtka. Białko wlejcie do miski, dodajcie też płynny miód i wymieszajcie masę - powinna być kleista. 
  6. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Na blaszce rozkładajcie łyżką porcje masy i uformujcie ją w okrągłe ciasteczka. 
  7. Włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczcie ok. 15 minut.