Z czym podajecie gołąbki? U mnie od lat rządzi pomidorowy sos do gołąbków, ale z dzieciństwa pamiętam też dobrze sos pieczarkowy i maggi, którym moja mama polewała nam gotowe danie. Gołąbki lądowały na talerzu same lub z tłuczonymi ziemniakami, również polanymi sosem. Do gołąbków pasować będzie również sos koperkowy i grzybowy - z suszonych, świeżych, a nawet z mrożonych leśnych grzybów. 

Czym podkręcić sos do gołąbków?

Sos grzybowy z mrożonych grzybów doprawiam niewielką kapką sosu sojowego - klasycznego lub sojowo-grzybowego. Niewielki kawałek rozmarynu i tymianek również ożywią smak takiego sosu i uczynią go bardziej „leśnym”. Uważam jednak na świeży rozmaryn - wkładam go do sosu najwyżej na 5 minut, by oddał smak. Gdybym zostawiła go na dłużej, sos mógłby zgorzknieć (rozmaryn zawiera sporo gorzkich garbników). Podobnie zróbcie, jeśli dodajecie taki rozmaryn do sosu pomidorowego. Grzybowy sos do gołąbków polubi się też ze szczyptą gałki muszkatołowej i innymi korzennymi przyprawami, w tym z odrobiną anyżu lub pieprzem. 

Dużo częściej niż grzybowego, używam jednak sosu pomidorowego. Jest on dość prosty (bo do jego wykonania używam wywaru spod gołąbków i nie trzeba przygotowywać specjalnego bulionu. Czasami jednak bywa rozwodniony, mdły lub przeciwnie - zbyt słony lub kwaśny (intensywny, ale nie tak, jak powinien). Taki sos do gołąbków skorygujecie pod koniec gotowania za pomocą 1 łyżeczki cukru. Cukier podkreśli smak pomidorów i zneutralizuje niechciany „puszkowy” posmak czy słoność. Dodaję go właściwie zawsze, niezależnie od tego, z jakich pomidorów korzystam. "Pomidorowość" sosu podbije też niewielka szczypta cynamonu. Uważajcie jednak na jego ilość, by nie zdominował całego dania. 

Pomidorowy sos do gołąbków - przepis

Składniki:

  • 2-3 szklanki wywaru spod gołąbków
  • ok. 300 g passaty pomidorowej 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu 
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Przelejcie wywar spod gołąbków do garnka, dodajcie liście laurowe, ziele oraz passatę i koncentrat. Wyciśnijcie do środka czosnek przez praskę.
  2. Wymieszajcie i zagotujcie.
  3. Gotujcie na średniej mocy palnika. Doprawcie suszonym tymiankiem. 
  4. Rozpuśćcie w wodzie lub śmietanie mąkę i cienką strużką zaprawcie sos, cały czas mieszając.
  5. Dodajcie cukier, wymieszajcie i gotujcie dalej. Zmniejszcie gaz.
  6. Gdy sos zgęstnieje, doprawcie solą i pieprzem do smaku. Zdejmijcie z ognia i polejcie sosem gołąbki.