„222 łatwe przepisy KUCHNI WŁOSKIEJ”   jest  to praca zbiorowa, kucharzy Academii Barilla. Sama nazwa „Barilla” to synonim jakości i konsekwencji jak podkreśla Michael White w mowie wstępnej.  Autorzy tej książki przedstawiają nam jak wspaniałą rzeczą są świeże , nieprzetworzone produkty i doceniają  włoską babciną kuchnię, strawy biedaków czy wiejskie jadło .. Czytając tą książkę już we wstępie możemy dowiedzieć się jakie charakterystyczne produkty lub potrawy są dla danego regionu Włoch i co miało na to wpływ.

Prostota jest znakiem firmowym kuchni włoskiej a  Academia Barilla, biorąc to pod uwagę stworzyła wspaniały zbiór 222 najlepszych szybkich i łatwych włoskich przepisów, które ożywiają tradycyjne smaki i aromaty oraz wykorzystują charakterystyczne   produkty z różnych regionów Włoch.

Książka napisana jest w sposób bardzo przejrzysty, potrawy są umieszczone w książce według kategorii  np. przystawki, pierwsze dania, dania główne, dodatki, desery itd.,  a  każda kategoria  opisana jest po krótce,  bardzo to ułatwia czytelnikowi dokonanie szybkiego wyboru  potrawy, którą chce w danej chwili wykonać w zależności od okoliczności .. na obiad czy deser.. Jeśli interesuje nas potrawa z wykorzystaniem jakiegoś konkretnego  składnika, możemy ją ekspresowo wyszukać w alfabetycznym spisie potraw, co również stanowi ogromne ułatwienie dla czytelnika.

Każda nazwa potrawy napisana jest w dwóch wersjach językowych, oryginalna włoska nazwa jak np. „Sorprese alla zucca” i jej polski odpowiednik „Niespodzianki z dynią”. Każdy przepis zawiera dokładną listę produktów potrzebnych nam do przyrządzenia potrawy, jak również oszacowany czas potrzebny nam do przygotowania potrawy i ewentualnego późniejszego pieczenia, chłodzenia, gotowania czy smażenia. Wszystkie przepisy są w prosty sposób opisane jak je wykonać, dodatkowo przy przepisie w ramce znajdują się informacje dla czytelników m.in.  na ile porcji dana potrawa jest przewidziana, jaki jest stopień trudności wykonania potrawy, z jakiego regionu Włoch pochodzi oraz z jakiej grupy produktów wywodzi się dana potrawa np. warzywa, ryby, mięsa. Ponadto do niektórych przepisów  dołączona jest ciekawostka dotycząca danej potrawy, lub porady szefa kuchni.  Każda potrawa występująca w książce jest pięknie zilustrowana apetyczną fotografią na całą stronę, na kartce towarzyszącej przepisowi, dodatkowo niektóre przepisy zawierają małe fotografie z wykonywania potrawy krok po kroku na stronie z przepisem.  Nie brakuje też  wesołych akcentów czy też starych mądrości ludowych jak np. przy  wstępie do deserów możemy dowiedzieć się, że „Deser do posiłku ma się jak kapelusz do stroju: niekonieczny, lecz bardzo przyjemny dodatek”. Na samym końcu książki znajduje się kilka stron czystych na nasze przepisy, uwagi  co również jest przydatne, bo mamy je zawsze pod ręką.

Przepisy zgromadzone w tej książce, są  bardzo apetyczne i naprawdę proste i szybkie w wykonaniu, jedyny problem z którym możemy się borykać, to zdobycie niektórych regionalnych włoskich składników, szczególnie serów,  ale taki problem pojawia się w zaledwie kilku przepisach, zdecydowana większość jest możliwa do wykonania w naszych Polskich realiach.. Jednakże wiadomo dla chcącego nic trudnego..  Warto pod pretekstem zdobycia składników, zaplanować sobie wakacje w wybranym regionie Włoch..

Ja jestem zauroczona tą książką, gdyż autorzy pomyśleli o wszystkim co jest ważne podczas gotowania z książką kucharską, czyli m.in. o skategoryzowaniu potraw, alfabetycznym spisie produktów, określeniu czasu przyrządzenia potrawy,  sporządzeniu dokładnej listy składników, dołączeniu apetycznych i dużych fotografii wszystkich dań znajdujących się w książce, prostocie przepisów i oddaniu klimatu włoskiej kuchni babuni...

Dane techniczne:
Autor - praca zbiorowa
język - polski
liczba stron - 520
oprawa - miękka
rok wydania - 2012
wydawnictwo - Muza
 
 

wydawnictwo muza