Śniadanie to podstawowy posiłek każdego dnia.W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej obowiązuje powiedzenie:„Śniadanie jedz jak cesarz,obiad jak szlachcic,a kolację jak żebrak".I tego się trzymajmy.Moją dzisiejszą propozycją jest śniadanie francuskie...pyszne,chrupiące i jakże estetyczne jajka.
Odkąd zobaczyłam to ciasto na blogu "przyjemność z pieczenia" wiedziałam że muszę je wypróbować.Kusiło mnie swoim nietypowym wyglądem i przepięknym,wiosennym kolorem.No i mogę powiedzieć,że ciasto jest rewelacyjne.W środku wilgotne,przyjemne i nie za słodkie.
Doczekałam się wreszcie tegorocznej młodej kapusty...kupiłam dwie pokaźne głowy.Trudno jest napisać przepis na danie,które od zawsze robię ''na oko'',tak jak podpatrzyłam to u mojej mamy.I tak jak moja mama robię ją najprościej jak się tylko da.
Piętnaste urodziny syna,to do czegoś zobowiązuje :)Po sześciu godzinach pracy nad samą dekoracją powstał taki tort.Było to dla mnie duże wyzwanie,gdyż pierwszy raz robiłam taki tort.Ale dekoracja to nie wszystko...przecież ważny jest też smak.Idealne połączenie czekolady i truskawek...było bajecznie
Naleśniki - to chyba jedno z najprostszych,najtańszych i najszybszych dań do wykonania.Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Mogą stanowić zarówno pyszny deser jak i danie obiadowe.
Bardzo pożywna, delikatna i lekka zupa o kremowej konsystencji. Prosta i szybka w przygotowaniu.
Latte Macchiato jest moją ulubioną kawą zaraz po Caffè Latte,więc deser w tym smaku zdecydowanie przypadł mi do gustu.Ciasto jest wilgotne,puszyste i bardzo aromatyczne.Gorzki smak kawy łagodzi słodki,puszysty krem na bazie bitej śmietany.W szczególności polecam osobom lubiącym zdecydowane smaki.
Dziś przepis na bardzo proste i pyszne, wegetariańskie danie. Przypomina nie co nasze placki ziemniaczane z tym że placuszki mücver zrobione są z cukinii. Podawane zazwyczaj z sosem jogurtowym. U mnie jednak gęstsza i bogatsza wersja sosu na bazie serka cottage z dodatkiem czosnku i ziół.
Cukinia wspaniale nadaje się do zapiekania,a w połączeniu z dobrej jakości wołowiną doprawioną świeżym rozmarynem,idealnym beszamelem,słodkimi pomidorami,ostrym serem i ziemniakami tworzy na prawdę znakomite danie.Fileciki anchois spełniają tu bardzo ważną rolę. Znakomicie podkreślają smak dania.
Po niedzielnym rosole w wielu domach przeważnie gości w poniedziałek pomidorowa. Ot to taki polski zwyczaj od zarania dziejów. Pyszny, domowy rosół postanowiłam dziś wykorzystać w inny sposób. Kilka prostych składników i powstała pyszna, aromatyczna zupa z odrobiną curry.
Beszamel to fundamentalny sos. Może być podstawą innych sosów np. sosu veoluté, nantua czy sosu mornay. Powstaje z kilku prostych składników, jednak wielu z nas sprawia nie mały kłopot. Dlatego dziś podam Wam kilka ważnych wskazówek, jak przygotować dobry beszamel.