Naleśniki

5 (146 ocen)

Naleśniki - to chyba jedno z najprostszych,najtańszych i najszybszych dań do wykonania.Gdzieniegdzie przyrządzane w sposób wykwintny i na specjalne okazje, w innych zakątkach uważane za danie podrzędne. Mogą stanowić zarówno pyszny deser jak i danie obiadowe.

Składniki:

  • 500 ml mleka
    100 ml wody gazowanej
    250 g mąki pszennej
    1 całe jajko
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki 1. Do miski przesiewamy mąkę,dodajemy jajko,mleko,wodę,olej i sól.Całość mieszamy do uzyskania jednolitej,gładkiej masy.Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam,gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek.Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut.Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta.Prawdopodobnie nieco zgęstniało,więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.Na patelnię wylewamy łyżkę oleju,za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni.
  • 2. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta,poruszając nią tak,aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni.Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę.Ja używam specjalnej patelni do naleśników,która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (189 ocen)

5 (189 ocen)

naleśniki

akrobatka22 . 15 min

To może cię zainteresować