Ciasto Latte Macchiato

5 (154 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Latte Macchiato jest moją ulubioną kawą zaraz po Caffè Latte,więc deser w tym smaku zdecydowanie przypadł mi do gustu.Ciasto jest wilgotne,puszyste i bardzo aromatyczne.Gorzki smak kawy łagodzi słodki,puszysty krem na bazie bitej śmietany.W szczególności polecam osobom lubiącym zdecydowane smaki.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    6 dużych jajek
    230 g cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Krem:
    250 g serka kremowego typu philadelphia
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    3-4 łyżki cukru pudru
    Poncz:
    350 ml kawy espresso
    100 ml likieru Baileys
    Dodatkowo:
    300 g biszkoptów okrągłych
    ciemne kakao
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy:
    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę, olej i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Formę o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na dwa równe blaty
  • Ciasto Latte Macchiato 
2. Krem:
    Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier.
    Poncz:
    W dużym kubku zaparzamy kawę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kawa przestygnie dodajemy likier i mieszamy.
    Pierwszy blat czekoladowy obficie nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty namoczone w ponczu i delikatnie dociskamy je. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go ponczem i wykładamy resztę kremu. Układamy biszkopty nasączone ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.

Porady

Moje rady: – ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień – jeśli wolicie łagodniejszy smak kawy, użyjcie słabszego naparu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować