Ciasto Latte Macchiato

  • wyświetlono: 1586 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Latte Macchiato jest moją ulubioną kawą zaraz po Caffè Latte,więc deser w tym smaku zdecydowanie przypadł mi do gustu.Ciasto jest wilgotne,puszyste i bardzo aromatyczne.Gorzki smak kawy łagodzi słodki,puszysty krem na bazie bitej śmietany.W szczególności polecam osobom lubiącym zdecydowane smaki.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

Biszkopt czekoladowy:
6 dużych jajek
230 g cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
250 g serka kremowego typu philadelphia
500 ml śmietanki kremówki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
Poncz:
350 ml kawy espresso
100 ml likieru Baileys
Dodatkowo:
300 g biszkoptów okrągłych
ciemne kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Latte Macchiato

  • 1. Biszkopt czekoladowy:
    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę, olej i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Formę o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na dwa równe blaty
  • Ciasto Latte Macchiato 
2. Krem:
    Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier.
    Poncz:
    W dużym kubku zaparzamy kawę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kawa przestygnie dodajemy likier i mieszamy.
    Pierwszy blat czekoladowy obficie nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty namoczone w ponczu i delikatnie dociskamy je. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go ponczem i wykładamy resztę kremu. Układamy biszkopty nasączone ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.

Porady

Moje rady:
– ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
– jeśli wolicie łagodniejszy smak kawy, użyjcie słabszego naparu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekawaimieniny

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto latte macchiato

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto latte macchiato

Nie jest zbyt trudne w przygotowaniu,...

Latte Macchiato

Dodane przez: Ela Ślązak

Latte Macchiato

Pyszne ciasto bez pieczenia, pachnące...

latte machiato

Dodane przez: mariosylwia

Latte macchiato

:-) Gorąco polecam (-:

SERNIK Latte Macchiato

Dodane przez: kiciax1

SERNIK Latte Macchiato

Sernik na zimno inspirowany kawą...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto Latte Macchiato

Pyszne delikatne warstwowe, mocno...

Babka "Latte Macchiato"

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Babka "Latte Macchiato"

Babka "Latte Macchiato" łączy w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE