Kremowa zupa z marchewką i groszkiem

5 (156 ocen)

Po niedzielnym rosole w wielu domach przeważnie gości w poniedziałek pomidorowa. Ot to taki polski zwyczaj od zarania dziejów. Pyszny, domowy rosół postanowiłam dziś wykorzystać w inny sposób. Kilka prostych składników i powstała pyszna, aromatyczna zupa z odrobiną curry.

Składniki:

  • około 2,5 litra rosołu
    5-6 średnich ziemniaków
    200 g mrożonego groszku zielonego
    2 marchewki
    1 średnia cebula
    2 duże ząbki czosnku
    150 ml słodkiej śmietanki
    1/2 łyżeczki curry medium
    1 płaska łyżeczka kurkumy
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Kremowa zupa z marchewką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i chwilę smażymy na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, marchew, curry i kurkumę. Mieszając podsmażamy wszystko około 2 minut. Wlewamy rosół i gotujemy wszystko razem około 10 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek zielony i gotujemy kolejne 2 minuty. Teraz dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i sporą ilością białego pieprzu.


Porady

- jeżeli pozostało Wam mniej rosołu niż jest w przepisie, śmiało możecie uzupełnić wodą - aby zupa była bardziej pożywna wystarczy obrać np. dwa udka z kurczaka i dodać do zupy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować