Żurek z klopsikami

4.47 (195 ocen)

  • 60 min

Żurek to moja ulubiona zupa a z klopsikami szczególnie

  • 60 min

Składniki:

  • Ok 40 dag mięsa mielonego - miałam z łopatki, mała cebula, ząbek czosnku duży, majeranek, sól, pieprz, jajko
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodałam jajko, pokrojoną w drobną koskę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz - wymieszałam. Następnie dodałam ok 3 łyżki tartej bułki - ponownie wymieszałam. Z wyrobionej masy uturlałam malę klopsiki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.

    W 3 l garnku zagotowałam ok 2 l wody. Gdy woda zaczęła wrzeć włożyłam do niej klopsiki. Dodałam 5 liści laurowych, 4 ziela angielsie, łyżeczkę soli i kilka kulek pieprzu prawdziwego, 2 - 3 łyżki majeranku. Gotowałam ok 20 minut na małym ogniu. Po 20- u minutach wlałam 1/2 l zakwasu domowego, przecisnełam ząbek czosnku, dosmaczyłam solą - zagotowałam. Żurek podałam z ugotowanymi, okraszonymi ziemniakami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować