Zupa z opieniek

4.49 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Sezon opieńkowy tuż tuż, więc zdradzę przepis na pyszną zupę opieńkową. Uwielbiam zbierać grzyby, ale opieńki najbardziej :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 udka (mogą być żeberka lub inne mięso wieprzowe bądź wołowe)
    pęczek włoszczyzny bez kapusty
    5 ziemniaków
    ok 1 kg opieniek (mogą być mrożone)
    1 cebula
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    kwaśna śmietana
    listek laurowy
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Opieńki. fot. K.Janeczko 1. Z udek i włoszczyzny ugotować wywar. Dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz odgotowane i odcedzone opieńki. (Po obgotowaniu opieńki muszą zostać wyrzucone na sito i przelane zimną wodą. ) Gotować chwilę na wolnym ogniu, do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulkę. Zaprawić śmietaną. Mięso wyciągnąć z garnka , ''obskubać'' i wrzucić do gotowej zupy. Posypać siekaną natką pietruszki.

Porady

1/Zamiast ziemniaków, zupę można podawać z makaronem. 2/Opieńki gotuje się trochę dłużej niż inne grzyby, ponieważ niedogotowane mogą być trujące. 3/Dla większego aromatu można użyć kostki grzybowej lub zupy w proszku również grzybowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować