Zupa z botwinki z jajkiem i koperkiem

4.5 (165 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo zdrowa i smaczna zupa sezonowa, królowa zup wiosennych

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    2 litry bulionu warzywanego lub warzywno-mięsnego (od upodobań)
    1/2 szklanki śmietany 18%
    2 ziemniaki
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka mąki pszennej
    jajka ugotowane na twardo
    sól
    pieprz
    koperek
    lubczyk
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Botwinka Jajko

Zupa z botwinki z jajkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bulion warzywny 1. Gotujemy bulion warzywny lub warzywno-mięsny lub wykorzystujemy wcześniej ugotowany który podgrzewamy.
  • image-0gsut5t 2. Botwinke myjemy i oczyszczamy z brudu.
    Korzeń cienko obieramy i kroimy w ćwiartki lub słupki a liście wraz z łodygami na 1 cm kawałki.
    Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w średniej wielkosci kostkę.
  • Botwinka i gotowanie jajek na twardo 3. Do gotującego sie bulionu wrzucamy pokrojony w słupki korzeń botwinki oraz ziemniaki oraz wlewamy sok z cytryny by botwinka nie utraciła swojego ładnego koloru i gotujemy "al dente" nie do konća miekkie by były warzywa.
    Po ok 20-30 min gotowania dodajemy do zupy liście oraz łodygi botwinki i gotujemy ok 10-15 min.
  • Zupa z botwinki z jajkiem i koperkiem 4. 1/2 szklanki śmietany mieszamy z mąką i wlewamy odrobine zupy by zachartować śmietane nastepne jeszcze roche by nabrała odpowiedniej temperatury i wlewamy do garnka.
    Doprawiamy solą i piperzem. Wsypujemy suszony koperek i lubczyk co poprawi smak zupy.
    Zupe chwile gotujemy i podajemy z jajkiem i posypane koperkiem.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Jajka Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować