Maślankowe ciasto z owocami sezonowymi (rabarbarowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 całe jajka ubić z 1 szklanka cukru. Do ubitej masy dodać 1 szklanke maślanki, 2,5 szklanki mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykonaną masę uzupełniamy olejem i uzyskane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
2.Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w 1 cm kawałki i zasypujemy 2 łyzkami cukru i czekamy na to kiedy puści sok.
Nakładamy na ciasto wraz z puszczonym sokiem.
3.Z składników na krusoznke wyrobiamy posypke którą rozprowadzamy na ciasto i wkłądamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok 35 min. sprawdzamy po 30 min. patyczkiem czy ciasto jest juz upieczone.
SMACZNEGO
Komentarze