Maślankowe ciasto z owocami sezonowymi (rabarbarowe)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto maślankowe do którego można wykorzystać prawie wszystkie owoce sezonowe oraz owoce mrożone i z domowej spiżarni

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku

    4 pędy rabarbaru / opcjonalnie inne owoce które mamy w domu
    2 łyżki cukru do zasypania owoców(opcjonalnie od owoców)

    Kruszonka:
    100 g cukru
    100 g masła
    200 g mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Maślankowe ciasto z owocami sezonowymi (rabarbarowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 całe jajka ubić z 1 szklanka cukru. Do ubitej masy dodać 1 szklanke maślanki, 2,5 szklanki mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykonaną masę uzupełniamy olejem i uzyskane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
  • 2. Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w 1 cm kawałki i zasypujemy 2 łyzkami cukru i czekamy na to kiedy puści sok.
    Nakładamy na ciasto wraz z puszczonym sokiem.
  • 3. Z składników na krusoznke wyrobiamy posypke którą rozprowadzamy na ciasto i wkłądamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok 35 min. sprawdzamy po 30 min. patyczkiem czy ciasto jest juz upieczone.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Owoce Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować