Zupa szpinakowa z jajkiem

4.49 (170 ocen)

Smaczna, zdrowa, tania i szybka w przygotowaniu zupka o cudownym aromacie szpinaku i czosnku.

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
    kostka rosołowa
    2 marchewki
    ćwiartka selera
    1 korzeń pietruszki
    mała cebulka (dla zapachu)
    2 ziemniaki
    opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    2 łyżki masła
    3-4 ząbki czosnku
    1 podłużny serek topiony o smaku śmietankowym
    sól
    biały pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    4-6 jajek ugotowanych na twardo
    100ml śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szpinakowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze skrzydełek, marchewki, pietruszki, kostki rosołowej, selera i cebuli zrobić wywar. Ugotowane warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę. Ziemniaki obrać pokroić również w kostkę, wrzucić do wywaru i ugotować. Dodać resztę warzyw wcześniej wyciągniętych. Rozmrożony szpinak, podsmażyć na maśle z wyciśniętym czosnkiem. Dodać do zupy i zagotować. Całość doprawić białym pieprzem,solą i gałką muszkatołową. Na koniec zupę zaprawić śmietaną i rozdrobionym serkiem. Podawać z połówka jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować