Zupa ostrogonow

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 27 lat, gotuję codziennie dla rodziny, która liczy 5 osób. Zupa jest aromatyczna i sycąca. Warto poświęcić trochę czasu na jej ugotowanie.

Składniki:

  • ● 0,5 kg wołowiny bez kości
    ● 2 cebule
    ● 0,5 kg pieczarek
    ● 2 czerwone słodkie papryki
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 1 łyżka musztardy
    ● 1 łyżka przecieru pomidorowego
    ● 1 łyżka mąki
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
    ● 1 łyżka słodkiej papryki
    ● 1 op. jasnego sosu pieczeniowego
    ● sól, pieprz, majeranek, przyprawa uniwersalna
    ● ole
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ostrogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w paski i dusimy
    na małym ogniu, podlewając
    wodą.
  • 2. Oczyszczone pieczarki kroimy
    w paski i razem z pokrojonymi
    cebulami dusimy na oleju
    do miękkości. Papryki kroimy
    w paski i również dusimy do
    miękkości.
  • 3. Mięso zalewamy rosołem
    (może być z kostki) i gotujemy,
    aż będzie miękkie. Dodajemy
    pieczarki z cebulą i paprykę.
  • Zupa ostrogonow 4. Śmietanę mieszamy ze startym
    żółtym serem, dodajemy
    przyprawy, przecier pomidorowy
    i wino. Wlewamy do zupy.
    Zagotowujemy i na koniec zaciągamy
    zupę jasnym sosem
    pieczeniowym.

Porady

● Do zupy można dodać kluseczki własnej roboty lub dwa pokrojone w kostkę ziemniaki. Wtedy zupa będzie bardziej sycąca. ● Jeśli chcemy, by zupa była ostrzejsza, możemy do niej dodać dwa roztarte ząbki czosnku, a zamiast słodkiej papryki użyć papryczki chili w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przecier pomidorowy Wołowina

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować