Zupa ogórkowa ''ala flaczki'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurę umyć, pokroić, zalać wodą, aby była przykryta. Gotować jak na rosół, do miękkości mięsa, ok.2 godz. Z początku zdejmować szumowinę, łyżką cedzakową. Troszkę posolić,popieprzyć dodać liście laurowe,ziele i pieprz w ziarenkach.
2.Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać posiekany czosnek i natkę, chwilkę podsmażyć.Odstawić, będzie potrzebne na sam koniec.
Mąkę zezłocić na suchej patelni, ostudzić. Mąkę wymieszać z przecierem i śmietaną.(będzie potrzebna na koniec)
3.Warzywa pokroić w/g uznania,w kostkę, słupki czy plasterki. Wodę zagotować.Dodać warzywa oraz ogórki wraz z sokiem. Dodać, majeranek, paprykę,chili.(warzywa nie solę, bo ogórki zawierają 1 łyżkę soli).Gotować do miękkości warzyw.
4.Mięso wyjąć, obrać, pokroić w kostkę, albo porwać w kawałki. Mięso włożyć do warzyw. Jak również do warzyw przecedzić rosół.
5.Zagotować, dolać mąkę ze śmietaną, usmażoną cebulę.Krótko gotować, sprawdzić czy dobra. Można dosmaczyć magą w płynie.
Podawać z pieczywem.
Porady
Przepis na tarte ogórki do zupy, nr.7
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/moje-przetwory-4
Komentarze