Treściwa i sycąca zupa, która doskonale rozgrzewa, dlatego jest idealna w zimne dni. Świetna alternatywa dla zupy gulaszowej.
1 godz. 30 min
Składniki:
-3 l. bulionu warzywno-drobiowego
-0,5 l pikantnego soku pomidorowego
-80 dag schabu
-30 dag pieczarek
-8 dużych ziemniaków
-2 duże cebule
-2 papryki w różnych kolorach (np. żółta i czerwona)
-4 duże marchewki
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki przyprawy do gulaszu
-1 łyżka papryki słodkiej
-1 łyżka majeranku
-1 łyżeczka vegety
-1 łyżeczka cukru
-pieprz
-250 g śmietany 12%
-olej do smażenia
Zupa na ostro ze schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę.
2.Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
3.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Obraną marchew kroimy w plasterki.
4.Cebulę podsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki, smażymy aż odparuje woda. Wrzucamy mięso i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy 20 minut.
5.Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok pomidorowy, marchew, paprykę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw (ok 20 minut). Po tym czasie śmietanę hartujemy mieszając w jednej łyżce wazowej gorącej zupy. Ciągle mieszając wlewamy do garnka. Zupę próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. Smacznego!
Komentarze