Zupa na ostro ze schabem

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Treściwa i sycąca zupa, która doskonale rozgrzewa, dlatego jest idealna w zimne dni. Świetna alternatywa dla zupy gulaszowej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -3 l. bulionu warzywno-drobiowego
    -0,5 l pikantnego soku pomidorowego
    -80 dag schabu
    -30 dag pieczarek
    -8 dużych ziemniaków
    -2 duże cebule
    -2 papryki w różnych kolorach (np. żółta i czerwona)
    -4 duże marchewki
    -2 ząbki czosnku
    -2 łyżki przyprawy do gulaszu
    -1 łyżka papryki słodkiej
    -1 łyżka majeranku
    -1 łyżeczka vegety
    -1 łyżeczka cukru
    -pieprz
    -250 g śmietany 12%
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zupa na ostro ze schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę.
  • 2 2. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  • 3 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Obraną marchew kroimy w plasterki.
  • 4 4. Cebulę podsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pieczarki, smażymy aż odparuje woda. Wrzucamy mięso i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy 20 minut.
  • 5 5. Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok pomidorowy, marchew, paprykę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw (ok 20 minut). Po tym czasie śmietanę hartujemy mieszając w jednej łyżce wazowej gorącej zupy. Ciągle mieszając wlewamy do garnka. Zupę próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować