Lubię brokuły w każdej postaci – zupie, sałatce czy zapiekane.Ten krem jest gęsty i smaczny.Można go podawać z groszkiem ptysiowym, grissini lub z kleksem gęstej śmietany.Grissini robię sama, pyszne.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- brokuł świeży: 1 szklanka
- ziemniaki srednie: 2 sztuki
- bulionetka warzywna: 1 litr
- sok z cytryny: 1 łyżka
- sól, pieprz, do smaku: 1 szczypta
Zupa krem ziemniaczano-brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do większego garnka. Zalewamy litrem bulionu z kurczaka i gotujemy aż ziemniaki będą miekkie. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zupę wlewamy do malaksera i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Podajemy z groszkiem ptysiowym, grissini lub z kleksem gęstej śmietany.
Smacznego!
Komentarze