Zupa azjatycka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Idealna zupka na tę porę roku...rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Jej zapach kusi już podczas gotowania.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 cm świeżego imbiru
    1 papryczka chili
    kawałek kory cynamonu
    1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
    1 limonka
    1 pierś z kurczaka
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    1/3 selera
    1 por
    15-20 g grzybów mun
    2-3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie - pominąć)
    1 łyżeczka cukru
    szczypta ostrej papryki mielonej
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    makaron ryżowy
    natka pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa azjatycka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia.
  • 2. Papryczkę chili myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Korę cynamonu przecinamy wzdłuż na 2-3 kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do zeszklonej cebuli z czosnkiem, dodajemy trawy cytrynowej i chwilę smażymy. Następnie zalewamy wodą ok. 1,5 litra.
  • 3. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy, myjemy oraz suszymy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie słupki, pora w talaki, a selera pozostawiamy w całości. Warzywa wrzucamy do gotującej się w garnku wody. Gotujemy wywar na wolnym ogniu przez min. 40 min.
  • 4. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 20-30 min, aż zmiękną, Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Grzyby oraz kurczaka wrzucamy do wywaru. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym, cukrem, aby otrzymać satysfakcjonujący smak.
  • 5. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 5 min., aby makaron zrobił się miękki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować