Złote rogaliki z mąki razowej z jabłkiem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, niech zaszumią. Jajko roztrzepać z cukrem i twarogiem. Do miski z masą jajeczną przesiać mąki , dodać drobno posiekaną margarynę i szczyptę soli. Następnie dodać mleko z drożdżami. Wszystko dokładnie wyrobić, ciasto ma być lśniące i gładko odchodzić od dłoni, w razie potrzeby dosypujemy mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, niech rośnie ok pół godziny , ma być powójne.
2. Mak zalewamy gorącym mlekiem, tyle, by był gęsty,dodajemy rodzynki i przyprawę do piernika, odstawiamy , by napęczniał. Jabłka ścieramy na tarce,potem dodajemy do maku.
3. Ciasto dzielmy na kule, wałkujemy placki, z których wycinamy trójkąty na rogaliki. Na każdy rogalik nakładamy łyżeczkę nadzienia. Rogaliki odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia, nast pieczemy około 20 minut w temp 200 stopni.
Porady
Dzięki dodatkowi twarogu, rogale mają niepowtarzalny smak i są dłużej świeże
Podczas pieczenia warto posmarować je mlekiem.
Komentarze