ZŁOTE ROGALIKI z mąki razowej Z JABŁKIEM I MAKIEM

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Z pozostałych po świętach składników wyczarowałam pyszne rogaliczki, mąż był nimi zachwycony !

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    0,4 kg mąki pszennej razowej

    szklanka mąki pszennej zwykłej

    szklanka ciepłego mleka

    1/3 kostki margaryny

    5 dag drożdży

    niecałe 100 dag twarogu

    jajko

    4 łyżki cukru

    duża szczypta soli


    FARSZ :

    2 duże winne jabłka

    50 dag maku mielonego
    50 ml - 70 ml ciepłego mleka do namoczenia maku

    łyżka rodzynek

    łyżka przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Złote rogaliki z mąki razowej z jabłkiem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, niech zaszumią. Jajko roztrzepać z cukrem i twarogiem. Do miski z masą jajeczną przesiać mąki , dodać drobno posiekaną margarynę i szczyptę soli. Następnie dodać mleko z drożdżami. Wszystko dokładnie wyrobić, ciasto ma być lśniące i gładko odchodzić od dłoni, w razie potrzeby dosypujemy mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, niech rośnie ok pół godziny , ma być powójne.



    2. Mak zalewamy gorącym mlekiem, tyle, by był gęsty,dodajemy rodzynki i przyprawę do piernika, odstawiamy , by napęczniał. Jabłka ścieramy na tarce,potem dodajemy do maku.

    3. Ciasto dzielmy na kule, wałkujemy placki, z których wycinamy trójkąty na rogaliki. Na każdy rogalik nakładamy łyżeczkę nadzienia. Rogaliki odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia, nast pieczemy około 20 minut w temp 200 stopni.

Porady

Dzięki dodatkowi twarogu, rogale mają niepowtarzalny smak i są dłużej świeże Podczas pieczenia warto posmarować je mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować